În perioada 1-2 martie, în comuna-muzeu Ciocănești se desfășoară cea de-a XI-a ediție a Festivalului Național al Ouălor Încondeiate.
După sfințirea Așezământului Polivalent al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ din Ciocănești, programată a avea loc la ora 9.30, începând cu ora 11.00, la Casa de Cultură „Florin Gheucă” este programată deschiderea festivalului și vernisajul Expoziției naționale de ouă încondeiate (cu vânzare), urmat de Slujba de sfințire a noii locații a Muzeului Național al Ouălor Încondeiate cu participarea corului bisericii din lemn din satul Botoș.
Tot Casa de Cultură „Florin Gheucă” va găzdui Expoziția-concurs de lăzi de zestre din Bucovina, simpozionul “Mărțișorul – Origine și Semnificație” și lansarea cărților „Ouăle încondeiate – Simbol și tradiție“, autor Viorica Carciga, „Ouă încondeiate din zonele etnografice Botoșani și Câmpulung Moldovenesc”, autor Angela Paveliuc Olariu, “Arhitectura Populară Bucovineană”, scrisă de muzeograful Mihai Camilar, primul volum “Oul, simbol și artă” al amplei lucrări „Istorii și povești din Ciocănești” a lui Paul Brașcanu, și „Muzeul Oului Vama – Bucovina”.
Programul zilei de sâmbătă mai include vizionarea filmului documentar “Simbolistica motivelor ornamentale de pe ouăle încondeiate” – producție TVR, o prezentare de carte religioasă foarte veche realizată de Andrei Avram și prezentarea de mărțișoare desenate pe ouă de caricaturistul Ovidiu Ambrozie Bortă (BOA).
„Tradiție – Valoare Sacră”
Ediția a II-a a Concursului Interjudețean „Tradiție – Valoare Sacră” va reuni la Școala Gimnazială Ciocănești pe cei mai buni copii încondeietori de ouă din întreaga țară. Concursul se desfășoară pe trei secțiuni: ouă încondeiate, cusături tradiționale și obiceiuri pascale.
Așa cum am aflat de la organizatori, de la ediția din acest an nu vor lipsi nici concursul “Cele mai frumoase coșuri pascale” și competiția gastronomică “Lăsata secului”. În prima zi, momentele folclorice vor fi asigurate de Taraful „Ionică Țaran” și Ansamblul „Bistrița Aurie“ din Ciocănești.
După festivitatea de premiere a concursurilor organizate în prima zi va avea loc “Hora meșterilor populari”, printre invitați numărându-se Orchestra „Rapsozii Câmpulungului” și soliștii Sofia Vicoveanca și Dorica Rațiu.
Duminică, 2 martie, zi dedicată folclorului
Duminică, 2 martie, după Sfânta Liturghie oficiată la bisericile și schiturile din comună, vor putea fi vizitate de cei care nu au reușit să facă acest lucru în prima zi Expoziția națională de ouă încondeiate și Expoziția de lăzi de zestre.
După-amiază, în cadrul spectacolului folcloric vor evolua Dorica Rațiu și Pamfil Roată, Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” cu soliștii Daniela Condurache, Cornelia Ciobanu, Elena Mândrescu, Laura Ștefănescu, Dan Doboș, Petronela Rusu, Constantin Petrescu, seara încheindu-se cu folclor maramureșean cu Ionuț Sidău.
Organizatorii ediției din acest an a Festivalului Ouălor Încondeiate sunt Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Primăria, Consiliul Local și Școala Gimnazială Ciocănești.