Cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”, manifestare organizată în zilele de 13 și 14 ianuarie de Consiliul Județean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina și Societatea Scriitorilor Bucovineni (SSB), în colaborare cu Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava, Primăria comunei Șerbăuți și Mănăstirea Putna, a reunit și în acest an, la moment aniversar (s-au împlinit 164 de ani de la nașterea poetului), scriitori din mai multe localități din țară, dar și din Ucraina și Republica Moldova.
Evenimentul s-a desfășurat la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”
Dacă deschiderea oficială a festivalului a avut loc, ca și la edițiile anterioare, la Colegiul Tehnic „Petru Mușat” (unde Luceafărul poeziei românești a fost celebrat într-un cadru festiv cu genericul „Sub semnul Poetului”), evenimentul cu largă deschidere către public s-a desfășurat luni după-amiază la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, unde au fost prezentați invitații manifestării și au avut loc lansările de carte, între care s-au aflat și volumele autorilor premiați la ediția din acest an.
La întâlnirea care s-a desfășurat în Sala de Artă „Elena Greculesi” a bibliotecii publice sucevene, în debutul căreia directorul instituției, Gheorghe Gabriel Cărăbuș, a anunțat organizatorii festivalului, a salutat oaspeții și a menționat prezența unui grup de studenți din anul II de la Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” (care organizează în aceste zile o serie de acțiuni circumscrise proiectului „Săptămâna culturală”), Carmen Veronica Steiciuc, președintele SSB și coordonatorul festivalului, a subliniat caracterul internațional al manifestării, a prezentat programul și a anunțat titlurile volumelor care urmează să fie lansate.
Un volum realizat de „un om instituție, care a suplinit un întreg colectiv de cercetare academică”
Cartea care a deschis șirul lansărilor, cu titlul „Mihai Eminescu. Dicționar enciclopedic” (Editura Gunivas, Chișinău, 2013), semnată de acad. Mihai Cimpoi, a fost prezentată deopotrivă de criticul literar Adrian Dinu Rachieru și de scriitorul Ion Cozmei.
Lucrarea, care aparține unui autor care este „un exponent al românității”, un „volum monumental” care, așa cum a spus Adrian Dinu Rachieru, a apărut într-o primă ediție, dar „se află într-o continuă scriere”, „încearcă se descifreze arhitectura internă a operei lui Mihai Eminescu” extinzându-se pe circa 600 de pagini.
„O carte unicat”, cum a accentuat Ion Cozmei, „o carte necesară”, care constituie, așa cum scrie acad. Eugen Simion în prefață, „un proiect important pentru cultura română… pe care l-au început și alți critici literari și, dintr-un motiv sau altul, l-au abandonat”.
O lucrare care, așa cum a spus scriitoarea Lucia Olaru Nenati, prezentă în sală, a fost realizată de „un om instituție, care a suplinit un întreg colectiv de cercetare academică”.
„Un exercițiu de înțelegere a semnificației operei eminesciene și a destinului ei”
Au fost prezentate apoi de conf. univ. dr. Sabina Fînaru cele două cărți ale lui Adrian Dinu Rachieru „O întâlnire mirabilă: Eminescu-Creangă” (Editura Ideea Europeană, Supliment al revistei Contemporanul, București, 2013) și „Con-viețuirea cu Eminescu” (Editura Junimea, Colecția Eminesciana, Iași, 2013).
Două cărți care, așa cum a subliniat ea, aparțin unui autor care „face parte din nucleul de eminescologi pe care i-a generat Bucovina”.
Dacă prima dintre ele este „o sinteză care pledează pentru coexistența valorilor”, fiind închinată celor „două umbre uriașe din literatura română care calcă alături în eternitate”, cea de-a doua lucrare poate fi apreciată ca fiind „un exercițiu de înțelegere a semnificației operei eminesciene și destinului ei în actualitate”.
Eminescu, om al timpului său, constructor al identității românești
Cartea care a încheiat șirul lansărilor de la biblioteca suceveană poartă titlul „Coordonate ale identității naționale în publicistica lui Mihai Eminescu. Context românesc și context european” (Editura Muzeului Național al Literaturii Române, București, 2013) și-l are ca autor pe tânărul critic literar Adrian-Gelu Jicu, un nume cunoscut celor care răsfoiesc paginile revistei „Ateneu”.
Prezentatorul, scriitorul Vasile Spiridon, a spus că asistăm la o „lansare atipică”, subliniind faptul că, fiind vorba de o lucrare realizată în cadrul unui proiect european, „cartea este distribuită gratuit și tocmai din acest motiv nu se găsește pe piață”.
Este „o carte scrisă cu temei”, așa cum a precizat el, o carte din care autorul (care a mărturisit că se află pentru prima dată la Suceava) a ținut în cuvântul său să reliefeze două aspecte: faptul că „Eminescu este un om al timpului său” (și trebuie citit și înțeles raportat la secolul XIX) și faptul că „Eminescu este unul dintre constructorii identității românești”.
Mesaj de la Cernăuți
La Biblioteca Bucovinei, Ilie Tudor Zegrea, președintele Reuniunii Scriitorilor Români din Cernăuți, care a adus mesajul confraților din Bucovina detruncheată, a apreciat faptul că „s-a vorbit la obiect despre Eminescu”, invitându-i pe scriitorii prezenți (în mod deosebit pe criticul literar Adrian Dinu Rachieru) să participe în ziua de 15 ianuarie la manifestările de omagiere a Luceafărului poeziei românești din fosta capitală a Bucovinei istorice.
„Eminescu – a spus el – trebuie să fie pentru noi un exemplu de demnitate. La Cernăuți, icoana lui este deasupra noastră. El este pentru noi flamura, steagul și scutul!”
Omagiu lui Eminescu la Suceava, Călinești Cuparencu și Putna
Manifestările au continuat marți dimineață cu depunerea de coroane de flori la monumentul lui Mihai Eminescu din municipiul Suceava.
Alături de scriitori și de organizatori au participat oficialități locale și județene, care au salutat evenimentul și i-au felicitat pe organizatori.
Festivalul a continuat apoi cu deplasarea la Călinești Cuparencu unde, la Ateneul Cultural „Mihai Eminescu”, a avut loc un spectacol susținut de elevi ai școlilor din Călinești Cuparencu și Șerbăuți și elevi ai Școlii Populare de Arte „Ion Irimescu” Suceava.
După-amiază, la Mănăstirea Putna s-au depus coroane omagiale de flori la bustul poetului, a avut loc festivitatea de decernare a premiilor și a fost prezentat un microrecital susținut de elevi ai Școlii Gimnaziale Putna.
Premiul de Excelență și Premiul Special al juriului
Juriul ediției din acest an (alcătuit din scriitorii Theodor Codreanu, Adrian Dinu Rachieru, Vasile Spiridon, Mircea A. Diaconu și Sabina Fînaru) a decis ca Premiul de Excelență „Mihai Eminescu” (asigurat de Consiliul Județean Suceava) să fie acordat acad. Mihai Cimpoi, pentru lucrarea „Mihai Eminescu. Dicționar enciclopedic” (Editura Gunivas, Chișinău, 2013). Premiul Special al juriului pentru exegeză eminesciană (asigurat de Societatea Scriitorilor Bucovineni) a fost atribuit criticului literar Adrian-Gelu Jicu pentru cartea „Coordonate ale identității naționale în publicistica lui Mihai Eminescu. Context românesc și context european” (Editura Muzeului Național al Literaturii Române, București, 2013).