„Festivalul Lăptarilor”, o reușită de excepție



„Festivalul Lăptarilor”, o reușită de excepție
„Festivalul Lăptarilor”, o reușită de excepție

Prezentări inedite la SC „Rarăul” SA și „LaDorna”,
La sfîrșitul săptămînii trecute, la Cîmpulung Moldovenesc s-a desfășurat cea de a VII- a ediție a Festivalului Lăptarilor, organizat de Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Suceava, Asociația Județeană a Crescătorilor de Taurine Suceava și Primăria municipiului Cîmpulung Moldovenesc.
La această ediție, formatul manifestării a fost modificat, iar festivalul a durat două zile. Prima parte a fost dedicată unor seminarii menite să ofere celor interesați noutăți legislative și procedurale. Primul dintre seminarii a fost organizat de Ministerul Agriculturii, Pădurii și Dezvoltării Rurale și Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Suceava, cu tema „Implementarea legislației privind condițiile și criteriile pentru atestarea produselor tradiționale din România”. Despre acest seminar, directorul executiv al DADR Suceava, ing. Dragoș Juravle, ne-a precizat: „ S-a adresat tuturor celor care procesează produse agro-alimentare și care gîndesc pentru viitor. Intrînd în UE, dacă procesatorii nu se vor gîndi la aceste produse, va fi greu. Aceste produse tradiționale se procesează mai ușor, au alte condiții impuse de UE. La seminar au participat 25 de procesatori cu produsele lor, aproape 150 de producători, iar reprezentanții ministerului de resort au arătat toți pașii care trebuie făcuți pentru omologarea acestor produse. Au fost prezentate și cîteva produse din zona Bucovinei, printre care cobza de păstrăv, sarmale cu crupe, cu urdă, cu carne, dar și brînza dulce de Straja și lapte bătut. Au fost abordate, de asemeni, și unele elemente din programul SAPARD care se referă la obținerea de venituri și din alte activități decît cele din procesarea produselor agroalimentare, iar cei prezenți au fost îndrumați să apeleze cu încredere la specialiștii care îi pot ajuta în permanență să obțină noi informații și să întocmească documentațiile pentru a profita de facilitățile care sînt disponibile acum”. Seminarul s-a desfășurat într-o incintă pe placul oricărui gurmand, garnisită din belșug cu preparate culinare bucovinene din lapte, carne sau fructe, care au putut fi și degustate într-o pauză. Referindu-ne la oferta participanților la această expoziție, merită subliniat că procesatorul local de lapte SC „Rarăul” SA și-a etalat o parte dintre produse în vase tradiționale din lemn, însoțite de linguroaie de lemn, iar „concurența” , firma „LaDorna”, nu s-a lăsat mai prejos la capitolul originalitate și a arătat lumii un ditai „brînzoiul” de șvaițer, cît o roată de camion. Simultan a avut loc și un seminar cu participare internațională, pe tema utilizării energiei alternative în agroturism, organizat de Centrul de învățămînt și consultanță în turism „IPI Bucovina”.
Expoziții culinare au avut loc și în cea de a doua zi a festivalului, pentru că agenți economici din mai multe județe au fost prezenți cu standuri. Nu au lipsit nici băuturile tradiționale bucovinene, iar publicul larg a putut vizita, afară, și o expoziție de animale. Crescătorii din zonă au adus la festival exemplare superbe de vaci, cai, cîini ciobănești și chiar ponei și păsări exotice. Au lipsit însă oile, fapt remarcat chiar și de ministrul Gheorghe Flutur, care a subliniat că „în Țara Mioriței am ajuns să avem un singur exemplar de ovine la hectarul de pășune, ceea ce este inadmisibil și trebuie schimbat”. Ministrul a mai precizat că și crescătorii de oi vor fi încurajați de către stat, cu atît mai mult cu cît carnea și laptele de oaie sînt produse căutate și bine plătite în țările europene, fapt ce ar putea aduce venituri substanțiale din revigorarea creșterii oilor în România.
Ministrul Gheorghe Flutur a fost prezent la manifestare încă de la deschiderea festivă, împreună cu prefectul sucevean Onofrei, parlamentari, alți responsabili ministeriali și oficiali județeni și locali. Pentru prima oară în istoria festivalului, la solicitarea expresă a ministrului, oficialii nu s-au mai înșirat pe scenă și nu au mai privit poporul de sus. Flutur a luat drept glumă bună faptul că, emoționat, gospodarul cîmpulungean Ioan Piticar l-a numit din greșeală prim-ministru, dar a tăiat repede orice altă tentativă de lingușire care s-a manifestat printre vorbitori. „ Urăsc festivismul, eu cred că trebuie să ne apropiem de oameni, să ne amestecăm cu ei, să comunicăm cu ei, pentru asta sînt astfel de manifestări. Sigur, e frumos să mîncăm mici și să dansăm pe sub mînă, dar e mai important să și aducem oamenilor informația cu acest prilej, să plece acasă cu ceva nou aflat de la noi”, a spus ministrul, care în restul discursului său i-a informat succint pe ascultătorii săi despre măsurile luate în ultima perioadă de minister pentru sprijinirea agriculturii montane, despre ce se intenționează și i-a îndemnat să se asocieze și să încerce să acceseze fondurile europene pentru dezvoltarea rurală.
Pînă la finalul zilei, participanții la festival au avut parte de o adevărată sărbătoare populară, din care nu au lipsit programele folclorice susținute de soții Rednic, Fanfara din 10 Prăjini, Ansamblul „Ciprian Porumbescu” și mulți alții. S-au desfășurat și concursuri de muls vaca manual sau cu aparatul de muls, dar și întreceri la băut lapte proaspăt, iar cele mai frumoase exemplare din expoziția de animale au fost premiate. „Acest festival este o mare sărbătoare a gospodarilor și ne bucurăm că și la această a VII-a ediție manifestarea a decurs bine și oamenii s-au simțit bine. Eu consider că este foarte important un astfel de eveniment, pentru că se realizează o apropiere, o legătură între oameni și oficialii prezenți, se schimbă mai ușor informații, se poate vedea care sînt rezultatele unui an de muncă și se poate afla mai ușor ce avem de făcut ca să ne fie mai bine tuturor”, ne-a declarat la final primarul Gabriel Constantin Șerban.