La Gura Humoruluiprimăvara se lasă așteptată, dar sosirea ei e anunțată pentru al doilea an de Festivalul Județean „Soyons Francophones!”. Inițiativă a Inspectoratului Școlar Județean Suceava, evenimentul se desfășoară ca emblemă a francofoniei, în Săptămâna Francofoniei (anul acesta a avut loc pe 21 martie), cu sprijinul Colegiului „Alexandru cel Bun” și al Centrului Cultural din Gura Humorului.
Ideea a aparținut inspectorului pentru limbi moderne, prof. dr. Constantin Tiron, care a dorit pentru prima dată în 2014 să organizeze o paradă a bucuriei, a muzicii, a dansului și a teatrului în limba franceză. Festivalul „Soyons Francophones!” se adresează tuturor elevilor și profesorilor care au în comun pasiunea pentru limba lui Voltaire și pentru al doilea an consecutiv s-a concretizat într-un spectacol de amploare care a cuprins recitaluri de poezii și cântece, precum și scenete, toate în limba franceză. Invitații de onoare la eveniment au fost inspector școlar general profesor Gheorghe Lazăr, iar din cadrul Facultății de Litere și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, conf. univ. dr. Simona Aida Manolache și lector univ. dr. Nicoleta Loredana Moroșan. Invitații au apreciat calitatea și ideea organizării unui festival care dă șansa participanților de a se face cunoscuți și de a promova studiul limbii franceze.
Este unul dintre puținele evenimente organizate la nivelul județului Suceava care adună pe scenă un număr impresionant de elevi, din clase de gimnaziu și de liceu, și care oferă șansa unei după amiezi speciale dedicată culturii franceze. În acest an vorbim despre 390 de elevi din 29 de unități de învățământ din județ care au dorit să comunice prin artă, în limba franceză, pasiunea pentru muzică, dans și teatru.
Merită menționate unitățile care au contribuit la reușita festivalului. Din Suceava au dorit să ne încânte elevi de la: Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret”, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, CN „Ștefan cel Mare”, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Școala Gimnazială Nr. 4, Școala Gimnazială „Miron Costin”, Școala Gimnazială Nr. 1. O prestație deosebită au avut elevii de la Școala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Șcheia, Liceul Tehnologic „Nicolai Nanu” Broșteni, din Fălticeni au dorit să ne comunice pasiunea pentru limba franceză elevi de la Colegiul Național „Nicu Gane” și de la Colegiul „Vasile Lovinescu”, de la Câmpulung Moldovenesc am ascultat piese muzicale, am urmărit dans și scenete în limba franceză puse în scenă de elevi de la Colegiul Național „Dragoș Vodă”, Liceul Tehnologic Nr. 1 și Școala Gimnazială „T.V. Ștefanelli”. Adevărate talente s-au dovedit a fi elevii de la Liceul Tehnologic „Nicanor Moroșan” din Pârteștii de Jos, de la Școala Gimnazială „Ioan Vicoveanu” din Vicovu de Jos, ne-au încântat elevi de la Școala Gimnazială Vatra Moldoviței, Școala Gimnazială Ciprian Porumbescu,Liceul Tehnologic Cajvana. De la Siret, de la Colegiul Tehnic „Lațcu-Vodă”, de la Școala Gimnazială Todirești, Școala Gimnazială Părhăuți (comuna Todirești), Școala Gimnazială Pojorâta, au urcat pe scenă elevi dornici să cânte, să danseze și să interpreteze scenete. Orașul gazdă, Gura Humorului, a fost reprezentat de elevi de la Școala Gimnazială „Teodor Balan” și de la Colegiul „Alexandru cel Bun”.
Timp de șapte ore publicul din sala Centrului Cultural din Gura Humorului a părăsit granițele României și s-a regăsit pe un tărâm în care s-a elogiat limba franceză și unde rigoarea și profesionalismul francez s-au îmbinat cu succes cu umorul și atmosfera relaxată. Scenetele prezentate s-au constituit într-un liant între literatura franceză și literatura universală.
Noi, publicul, am simțit implicarea elevilor, orele de repetiții, efortul profesorilor coordonatori și am răsplătit cu aplauze toate momentele pentru frumusețea limbii folosite, pentru naturalețe, farmec, talent, dorință de a onora o cultură și o țară care ne este atât de aproape.
Premierea din final a adus zâmbete de fericire pe chipul elevilor, savoarea festivalului a fost răsplătită cu diplome oferite fiecărei unități de învățământ care a adus elevi la festival și a dorit să comunice și să se desfășoare pe scenă în limba franceză. Prezentatorii, Carina Prepeliță și Catrinari Cosmin din clasa a 12-a B de la colegiul humorean, au întregit și au completat cu eleganța lor un spectacol de înaltă ținută și a cărui reușită a fost deplină.
Festivalul „Soyons Francophones” va deveni cu siguranță o emblemă a francofoniei și o tradiție bucovineană de primăvară la Gura Humorului.
Profesor Cîmpan Brîndușa Luminița
Cazacu Lavinia, 12 A
Colegiul „Alexandru cel Bun”
Gura Humorului, Suceava