Comuna Coșna a găzduit, sâmbătă și duminică, a VII-a ediție a Festivalului Fructelor de Pădure, eveniment care i-a reunit pe producătorii de dulcețuri, siropuri, compoturi, creme și alifii, torturi și prăjituri din comună, pe cei care vin, an de an, la Coșna, pentru a-și procura produse tradiționale și pe iubitorii de folclor și de distracție în aer liber.
În prima zi a Festivalului Fructelor de Pădure au avut loc manifestări sportive care s-au bucurat, ca și în anii trecuți, de participarea elevilor de la școlile din comună. Concursul de cros i-a avut câștigători pe: Andreea Mezdrea, Gerhard Mezdrea, Adina Chiforescu, Robert Rusu, pe când la tenis s-a impus Cătălin Rogojan. Turneul de fotbal a fost câștigat de FC Coșna.
Cupluri de „aur”, flori din avioane și spectacol folcloric
Duminică dimineață, turiștii și localnicii au participat la slujbele religioase organizate în lăcașurile de cult din comună, la finalul serviciilor religioase preoții parohi invitând oamenii să participe la festival.
La ora 13.00, pe terenul de sport al comunei a început partea folclorică și culinară a festivalului. După deschiderea manifestărilor de primarul Gavril Pardău și subprefectul Constantin Harasim, a urmat premierea a patru cupluri care au împlinit în acest ani 50 de ani de căsătorie și evoluția scenică a Ansamblului de dansuri populare din Coșna “Coșnencuța”, a Grupului de copii din Coșna “Speranța”, a Corului “Eclesia” al Parohiei Dorna Candrenilor și a Ansamblului de dansuri populare “Poienița” din Poiana Stampei.
Piloții de la Aerodromul Floreni au realizat un zbor demonstrativ cu avioane ușoare șiautogir, la sfârșitul căruia au aruncat petale de flori peste spectatorii prezenți.
Pe scena festivalului au urcat Ansamblul Folcloric al Clubului Copiilor din Vatra Dornei, Ansamblul “Străjerii Bucovinei” din Pojorâta, Ansamblul “Cetina Călimanilor” și Ioana Morar din Șaru Dornei, Ionuț Candrea și invitații speciali, Radu Ile cu trupa “Mândruțele”, Oana Tomoioagă, Ansamblul “Izvorașul” din Ucraina și Ansamblul “Rapsozii Botoșanilor”.
Coșna, zonă renumită pentru fructe de pădure
Gavril Pardău, primarul comunei Coșna,ne-a declarat: „Festivalul Fructelor de Pădure a fost inițiat de regretatul primar Ilie Todașcă în 2004 și vrem să ducem această tradiție mai departe. Aici sunt oameni care vor să păstreze această tradiție, să ducă faima comunei, fiind o zonă renumită în fructe de pădure. Avem gospodine din Coșna care se ocupă an de an de prepararea de dulcețuri, siropuri, băuturi și prăjituri din fructe de pădure, cărora le mulțumesc, pentru că în acest an ca și în anii trecuți au adus oameni din întreaga țară la Coșna pentru a degusta și a cumpăra din produsele realizate în comuna noastră”.
El a subliniat că „realizarea acestui festival nu ar fi posibilă fără multă inițiativă, multă muncă și alergătură. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea manifestării și îi felicit pentru eficiența de care au dat dovadă. Mulțumesc sponsorilor, fără contribuția cărora nu am fi reușit să organizăm această ediție a festivalului”.
Standuri pline cu produse din fructe de pădure
Cele mai apreciate standuri au fost și anul acesta ale doamnelor Mariana Țăran, Constanța Chelsoi, Lucica Cristea, Georgeta Zancu, Cristina Mustea Areta Candrea, Ofelia Arvinte și Genoveva Ursu. Aceste gospodine au expus și au oferit spre vânzare fructe de pădure sub diverse forme, de la siropuri și nectaruri din fructe de pădure la gemuri, dulcețuri, șerbeturi, ceaiuri de fructe de pădure și cosmetice naturale, oțet din trandafiri până la băuturi cum ar fi afinată, frăgată, murată sau pălincă cu afine.
Constanța Chelsoi ne-a spus: „Am pregătit savarine, foietaj, fursecuri, pandișpan cu fructe de pădure. Anul trecut am avut tiramisu cu fructe de pădure, anul acesta piesele de rezistență sunt savarinele și coșulețele cu fructe de pădure. Toate aceste dulciuri au fost făcute în două zile, am renunțat la torturi, pentru că este foarte cald”.
Tot de la ea am aflat că pentru extrasezon, chiar dacă încercăm să conservăm fructele de pădure, fie prin congelare, fie prin alcoolizare, ele își pierd din proprietăți și din gust. „Pe timpul iernii și primăvara folosesc fructe de pădure pentru prăjituri numai din dulceață”, a precizat Constanța Chelsoi.
Sirop din conuri de brad
Lucica Cristea „a adus pădurea pe masă” pentru vizitatori, oferind siropuri din muguri de brad, muguri de pin, salcâm, soc, mure, zmeură, afine. Prepară și creme din gălbenele, care este foarte bună pentru lovituri, zgârieturi. Anul acesta, noutatea pentru cei care au ajuns la Coșna a fost siropul din conuri de brad.
„Valorific conurile culese din pădure. Le spăl, le pun la fiert, 3 kilograme de conuri de brad în 5 litri de apă, timp de o oră, apoi le las 24 de ore, după care le strecor. Se amestecă 1 litru de sirop obținut în urma stoarcerii cu 1 kilogram de zahăr, se lasă 48 de ore, după care se fierbe și se dă la rece. Siropul din conuri are alt gust față de cel din muguri de brad, este foarte bun în tratarea bronșitelor. Este o rețetă foarte veche, o folosesc bătrânii pentru tratarea afecțiunilor pulmonare, și am decis în acest an să o scot pe piață la acest festival. Conurile trebuie să fie roșii, chiar la început când apar”, ne-a spus Lucica Cristea.
Produse din merișoare, promovate pe Facebook
La unul dintre standuri, Cristina Mustea și fiica sa Diana s-au axat în acest an pe produse făcute din merișoare. Dulceață de merișoare și siropul de merișoare, merișoarele în stare crudă sau sub formă de ceaiuri sunt foarte căutate în medicina naturistă.
Diana Mustea a cules în perioada verii mure, afine, merișoare, și ajută la ambalarea în sticle și borcane, dar se gândește și la promovarea produselor. Folosește rețeaua Facebook pentru a vinde produsele făcute în gospodăria proprie, până în prezent a pus fotografiile realizate în urma participării la diferite târguri și expoziții și speră să aibă succes.
Deși are puțin peste 19 ani, Mădălina Iuga este deja un maestru al patiseriei din fructe de pădure. Piesa de rezistență din acest an a fost tortul de mure. „Un tort cu cremă de vanilie și mure, la care am muncit mult. Am valorificat fructele de sezon, fiind vorba de Festivalul Fructelor de Pădure. Murele și celelalte fructe de pădure nu le cumpăr, le culeg cu mâna mea”, ne-a declarat Mădălina.
Cel mai bine s-a vândut dulceața de afine
De la gospodinele prezente la această manifestare am aflat că acum în pădurile Bucovinei nu se mai găsesc decât mure, zmeura fiind deja trecută, iar fragii au fost foarte puțini din cauza secetei. Tot ele ne-au precizat că pentru a obține dulcețuri și siropuri de calitate, fructele de pădure trebuie culese exact în perioada când sunt la maturitate.
Anul acesta cel mai bine s-a vândut dulceața de afine. În cadrul festivalului prețurile au fost negociabile. Și fructele în formă naturală, nepreparate sunt foarte bune pentru sănătate și foarte căutate.
La mare căutare au fost și oțetul de trandafir, siropul din pantinele și cel de păpădie, dulceața din coacăze negre și roșii, siropul din scoruș de munte, cel de măceșe, sucurile și gemurile din cătină.
Turiști din toate zonele țării au venit la Coșna
La Festivalul Fructelor de Pădure au fost vizitatori și degustători din toate zonele țării, primăria făcându-și publicitate în hotelurile din Vatra Dornei și asigurând transportul gratuit de la Vatra Dornei la Coșna și înapoi.
Venită din București, la tratament la Vatra Dornei, Aurelia Locusteanu ne-a spus că a rămas surprinsă de ceea ce a găsit la Coșna: „M-am înscris pe o listă la hotel și am rămas surprinsă să văd că o mașină ne-a adus gratuit în acest loc mirific, înconjurat de pădure, cu dulcețuri, cu siropuri, cu tot ce se poate mai bun prepara din ceea ce oferă pădurile. Am rămas uimită de tradițiile originale, oamenii sunt mult mai blânzi și mai liniștiți ca noi toți. Sunt gospodari”.
Turista a mai spus: „Am cumpărat niște siropuri, sincer sirop din trifoi nu am mai văzut până acum, produse din merișoare, din mure. Munca oamenilor, să aduni fructele din pădure, să le prepari, nu e ușoară, așa că prețurile reflectă munca”.
Pentru turiști, atelier de preparare a dulcețurilor și siropurilor
Atât gospodinele care s-au prezentat cu produse la Festival Fructelor de Pădure, cât și cumpărătorii au spus că este necesară promovarea produselor, dar mai ales înființarea unui punct de desfacere a acestora în comuna Coșna.
Primarul Gavril Pardău ne-a spus că vrea să înființeze o asociație a gospodinelor care prelucrează fructele de pădure, prin care să promoveze produsele, să fie mai cunoscute în țară și peste hotare: „La o ediție viitoare se va organiza și un atelier de preparare a dulcețurilor și siropurilor, pentru ca cei care vin la Coșna să se convingă că totul este făcut de mâna gospodinelor. Pe viitor, în prima zi a festivalului se vor organiza astfel de ateliere, în care turiștii vor veni și vor lucra alături de gospodinele din comună la preparatul dulcețurilor”.
Gavril Pardău a mai menționat că dorește „ca aceste ateliere de prelucrare a fructelor de pădure să fie un punct de atracție pentru turiștii care aleg ca destinație de vacanță Coșna pe tot parcursul verii. Vrem ca turiștii să fie invitați la culesul fructelor de pădure, apoi să parcurgă tot procesul de fabricare a dulceței sau siropului și la urmă să plece acasă cu rezultatul muncii, cu sticla de sirop sau borcănelele de dulceață”.