Cetatea de Scaun a Sucevei, în care s-a desfășurat Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”, apreciat de participanți ca fiind cel mai mare festival de gen din țară, a concurat în acest weekend, în care a avut loc Praznicul Adormirii Maicii Domnului, cu câteva lăcașuri de închinare care au concentrat mase mari de oameni.
Cetatea Sucevei a fost supusă unui adevărat asediu din partea publicului
Dacă credincioșii creștini ortodocși s-au îndreptat către Sfânta Mănăstire Putna, cei catolici au mers în pelerinaj la Basilica Minor din Cacica, iar armenii de pretutindeni s-au adunat să se-nchine pentru împlinirea dorințelor la Mănăstirea Hagigadar, publicul, cu precădere tânăr, a invadat Cetatea de Scaun a Sucevei, care a găzduit marele festival medieval.
Cetatea Sucevei a fost supusă unui adevărat asediu din partea publicului, care a participat la manifestările care s-au desfășurat în câteva zone ale acestui obiectiv istoric recent reabilitat printr-un proiect de anvergură, finanțat cu fonduri europene: Șanțul de apărare, Zidul „Alexandru cel Bun”, Zidul de vest și „Pulberăria” din interiorul cetății. Festivalul a concentrat public și în așa-numitul Pavilion al Cetății, precum și în Muzeul Satului Bucovinean, unde au avut loc spectacole de teatru pentru copii și concerte.
Tabloul unei epoci apuse, cu scene domestice și momente de tensiune
Cetatea de Scaun a Sucevei (cu excepția Fortului Mușatin, în care nu a fost permis accesul publicului) a căpătat viață ca o cetate locuită.
Ordinele cavalerești, asociațiile, companiile și grupurile care au intrat în programul festivalului s-au instalat în corturi, în perimetre împrejmuite, și-au etalat echipamentul și au format comunități și grupuri distincte.
Cavaleri și domnițe, scutieri și oșteni, comercianți și meșteșugari, menestreli și comedianți alcătuiau împreună tabloul unei epoci apuse, cu perioade de trai liniștit, cu scene domestice, cu muzică și dansuri, sau cu momente de tensiune, de pregătire pentru luptă și confruntare cavalerească.
La umbra unor copertine, străjuite de steaguri cu blazoane și flamuri multicolore, membrii fiecărui grup viețuiau ca în vremurile de odinioară.
Șiruri de rastele etalau o mulțime de arme
Femeile coseau sau brodau la gherghef, meșterii confecționau straie și podoabe, armurierii pregăteau echipamentul de luptă, războinicii își probau platoșele și coifurile, ridicau scuturi grele, încercau săbiile și securile, iar arcașii își ascuțeau săgețile și își struneau arcurile.
Șiruri de rastele etalau o mulțime de arme, de la halebarde, topoare și săbii de diferite dimensiuni, la muschete și archebuze.
Fierarii ciocăneau pe nicovală potcoave și diverse piese pentru harnașament, artizani și bijutieri așezau pe tarabe podoabe confecționate din metal și piele, meșteri pricepuți reparau armuri, coifuri și cămăși de zale.
Șoimarii Transilvaniei au venit cu patru păsări răpitoare antrenate pentru vânătoare
Viața în cetate combina scene de viață liniștită, cu muzică și lecții de dans, cu plimbări ale perechilor îmbrăcate în frumoase straie de epocă, cu scene de luptă, cu războinici cu platoșe grele, care se înfruntau cavalerește sau generau încăierări și confruntări dure.
O prezență inedită a fost cea a Șoimarilor Transilvaniei (Deva și Sibiu), care au venit cu patru păsări răpitoare antrenate pentru vânătoare (un uliu mexican, un șoim vinderel și două bufnițe), păsări cu care au făcut și demonstrații de zbor.
Publicul care s-a perindat prin cetate a asistat la momentele punctate în programul festivalului (spectacole interactive, prezentări de arme, tir cu arcul, demonstrații de luptă, concursuri), a putut să se fotografieze cu păsările și să achiziționeze diverse obiecte confecționate de artizani.
Spectacolele de foc și lasere au încântat din nou publicul de la Festivalul Medieval din Suceava
Spectacolele de foc și lasere din șanțul de apărare al Cetății de Scaun a Sucevei au fost și anul acesta atracția principală a Festivalului de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”. Acestea au fost prezentate de trupa de suceveni Ordinul Solomonarilor, trupa Hypnosis și Ordinul Cavalerilor Artgotici (Artgotica). Prezenți și la ediția de anul acesta a Festivalului de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”, membrii trupei Hypnosis din Brașov le-au oferit sucevenilor și turiștilor un spectacol de excepție de lasere și foc. Sâmbătă seara, după un spectacol cu foc oferit de trupa suceveană Ordinul Solomonarilor, șanțul Cetății de Scaun le-a aparținut în totalitate talentaților componenți ai trupei Hypnosis.
Pentru sâmbătă seara, spectacolul pregătit s-a intitulat „Industrial Age of Delight”. În fața unui public extrem de numeros, trupa Hypnosis a oferit un spectacol de excepție, completat cu magnificeproiecții de lasere care au luminat șanțul cetății. Sâmbătă seara, sucevenii și turiștii care au participat la festivalul medieval au asistat și la un frumos foc de artificii, care a avut loc la inaugurarea oficială a lucrărilor de reabilitare și modernizare a Cetății de Scaun a Sucevei. La focul de artificii a fost prezentă și Corina Crețu, comisar european pentru politici regionale, precum și președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, și senatorii Ovidiu Donțu și Neculai Bereanu.
În ultima zi a festivalului, duminică, trupa Hypnosis a pregătit spectacolul „Vampiria”, cu mult mai spectaculos decât cel din seara precedentă. Înainte de trupa Hypnosis, în șanțul cetății a avut loc un alt spectacol cu focuri, intitulat „Penumbra”, oferit publicului de Ordinul Solomonarilor.
Festivalul Medieval de la Suceava s-a încheiat cu spectacolul cu foc și videoproiecțiile prezentate de Ordinul Cavalerilor Artgotici (Artgotica).