Ajuns la a treia ediție, „Festivalul produselor tradiționale de post” din Adâncata s-a bucurat și anul acesta de o participare numeroasă în rândul locuitorilor acestei comune. Dacă la ediția de anul trecut la acest festival au participat zece gospodine din Adâncata, anul acesta numărul acestora a crescut la șaisprezece, acestea prezentând aproape 20 de feluri de mâncare de post și 12 feluri de dulciuri. Festivalul a fost organizat de preotul Bisericii de lemn „Sf. Dumitru” din Adâncata, Mitu Pascal, împreună cu Elena Cucu și Viorica Rusu, cu sprijinul primarului acestei comune, Viorel Cucu.
La ediția de anul acesta, gospodinele au gătit sarmale cu crupe, salate de fasole, vinete, ciuperci sau de cartofi, chiftele de soia, paste sau piftie cu ciuperci, mâncăruri din orez, dar și numeroase feluri de prăjituri, dulciuri și cozonaci de post. Toate produsele de post prezentate au fost gătite de gospodinele din Adâncata după rețetele învățate de la bunici și străbunici, iar potrivit organizatorilor, acest festival este organizat tocmai pentru a duce mai departe tradițiile din această comună. Și pentru că toate produsele tradiționale de post au fost apreciate la fel de participanți, gospodinele au primit câte o diplomă de participare și un cadou din partea organizatorilor.
După ce a binecuvântat bucatele de post, preotul Mitu Pascal le-a mulțumit tuturor gospodinelor pentru modul în care s-au implicat în a continua acest festival al produselor tradiționale de post. „Este meritul dumneavoastră de a prezenta aceste bucate de post, făcute cu dragoste, și de a arăta că a posti nu este un lucru greu. Bucatele de post trebuie să fie simple și să-l îndemne pe cel care poftește la rugăciune, și la dragoste și iubire față de aproape”, a spus preotul Mitu Pascal. El a ținut să precizeze că acest festival este organizat pentru a întări comuniunea acestei parohie, „pentru a împărtăși din experiența noastră și pentru a călători în postul acesta cu dragoste și bunătate”.
Prezent la acest festival al produselor tradiționale de post, primarul din Adâncata, Viorel Cucu, a apreciat în primul rând faptul că de la an la an s-a putut observa o creștere a numărului gospodinelor care vin să prezinte cele mai bune bucate de post. El a amintit că festivalul a fost organizat prima dată la inițiativa unor gospodine din Adâncata, și cu sprijinul preotului Mitu Pascal. „Este un lucru lăudabil pentru toate gospodinele din Adâncata, fapt pentru care le mulțumesc. Îi mulțumesc și preotului paroh Mitu Pascal, care în fiecare an și cu orice prilej se implică pentru a populariza și a duce mai departe numele comunei Adâncata, și face tot posibilul pentru ca astfel de festivaluri și concursuri să aibă loc într-un cadru cât mai plăcut pentru locuitorii comunei”, a spus Viorel Cucu.
El le-a mulțumit celor prezenți pentru că „în astfel de momente suntem aproape unii de alții”, dar și pentru că tradițiile din comuna Adâncata sunt păstrate în continuare. „Dumneavoastră ați fost alături de mine când ați avut încredere și m-ați ales primar, și meritați respectul și mulțumirile mele. Sunteți niște oameni deosebiți, mi-ați acordat încrederea și nu pot decât să vă mulțumesc”, a încheiat Viorel Cucu.