Fes este cel mai vechi oraș din Maroc, având două secțiuni: Noul Fes, un centru comercial bine pus la punct, și Vechiul Fes, sau Medina, care reprezintă centrul religios al orașului, creat în secolul al IX-lea. Cea mai mare parte a locuitorilor își duc viața în Medina, preferând să evite pe cât posibil partea modernă a orașului, cu iz vest-european.
Deși și-a pierdut titlurile de capitală a Marocului, cel mai mare oraș și cel mai important oraș al țării, Fes rămâne locul cel mai „îmbibat” de istorie din statul african.
Partea veche a orașului adăpostește zaouia (școală religioasă islamică) „Moulay Idriss”, unde se află rămășițele lui Moulay Idriss al II-lea – fondatorul Marocului și al orașului. Acest loc este printre cele mai venerate din Fes, accesul persoanelor de altă religie decât musulmană nefiind permis. Un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat este reprezentat de Tăbăcăriile din Souq Dabbaghin, situate în apropiere de moscheea Karaouine. Însă numai persoanele care nu au probleme cu fierea și suportă mirosuri înțepătoare se pot bucura în voie de această locație, unde pieile animalelor sunt tăbăcite și vopsite după metode vechi de sute de ani. Curajoșii care vor să se urce pe una dintre terasele care înconjoară Tăbăcăriile nu trebuie să scoată bani din buzunare. Cu toate acestea, ei sunt așteptați apoi în magazinele din apropiere, unde li se oferă o gamă variată de articole din piele.
Nu trebuie pierdut din vedere nici Muzeul „Dar Barth”, situat chiar la intrarea în Vechiul Fes. Numeroasele expoziții de obiecte de artă și artizanat sunt prezentate în sălile unui palat din secolul al XIX-lea, construit de sultanul Moulay al-Hassan I. Grădinile din jurul muzeului sunt excelente pentru o după-amiază de relaxare.
Restaurante și baruri
Orașul pune la dispoziția turiștilor numeroase localuri, tradiționale sau moderne, în funcție de preferințele fiecăruia. În meniuri sunt incluse o serie de specialități marocane, care de care mai gustoase. „Tagine” este una dintre acestea, fiind pregătit din carne puternic condimentată și legume, fierte împreună câteva ore într-un vas conic din lut. De obicei, acest preparat se servește cu cuș-cuș. O altă delicatesă care poate fi găsită în restaurantele din Fes este „Kaliya” – o combinație inedită de carne de miel, roșii, ardei grași și ceapă, servită cu cuș-cuș sau pâine.
Preparatele de acest gen pot fi degustate în restaurantul „Zagora”, situat pe Bulevardul Mahomed al V-lea. În meniul oferit de acest local sunt incluse și mâncăruri tipice franțuzești, turiștii putând alege chiar combinații între cele două tipuri de produse. Personalul restaurantului este întotdeauna foarte prietenos, clienții frecvenți fiind numiți „frate” sau „soră”. De asemenea, turiștii care doresc să guste numai preparate tradiționale, într-un mediu stilat, tipic marocan, pot alege restaurantul „el-Fassia”. Mâncarea este foarte gustoasă, iar servirea ireproșabilă, însă și prețurile sunt pe măsură.
Cafenaua „Floria” este locul ideal pentru o seară în compania prietenilor. Localul este foarte popular în rândul turiștilor, datorită atmosferei calde și a cafelelor aromate. De asemenea, cafeneaua „Rennaissance”, frecventată în trecut de luptătorii din Legiunea Străină, oferă turiștilor dulciuri și băuturi alcoolice delicioase, într-o atmosferă prietenoasă.
Doritorii de suveniruri au la dispoziție numeroase locații în care își pot face cumpărăturile. Printre acestea se numără „Au Petit Bazaar de Bon Accueil”, situat pe strada Talaa Sghira, „Hamid’s” și „Les Mysteres de Fes”, unde turiștii pot achiziționa bijuterii, carpete și alte multe obiecte de artizanat pentru rudele și amicii care îi așteaptă acasă.
(Click News)



