Județul Suceava ar putea intra într-un proiect de înființare a fermelor-pilot de vaci de carne Angus, cu finanțare și sprijin de specialitate de la guvernul elvețian. Directorul de cabinet Gheorghe Neața, din cadrul Ministerului Agriculturii, a declarat, recent, la Suceava, în cadrul unei conferințe de presă, că Elveția s-a oferit să ajute România pentru înființarea unor centre pilot a câte 300 de vaci din rasa Angus. Ar fi vorba despre 5-6 astfel de ferme, iar județul Suceava, care are deja un efectiv de 170.000 de vaci și suprafețe importante de pășune, are șanse foarte mari să se califice în proiect. Vacile Angus pot fi crescute ca rasă pură sau pot fi folosite pentru metisarea celor deja existente în fermele sucevene. Potrivit directorului Neața, fermierul sau asociația care ar beneficia de sprijinul elvețian trebuie să dispună de minimum 300 de hectare de teren, deoarece Angus este „o vacă de iarbă, de pășune”. „Vaca de carne va constitui o afacere extrem de profitabilă pentru fermieri, mult mai profitabilă decât vaca de lapte. Întreținerea se face cu cheltuieli mici, este o rasă rentabilă”, a spus specialistul agricol. Carnea de vită Angus este considerată un sortiment premium în toată lumea, fiind o carne fragedă și fin marmorată.
Această rasă se crește deja în județul Suceava, la Vatra Moldoviței existând trei exploatații. Rasa presupune puțin grajd și multă pășune. Vacile Angus au un grad sporit de valorificare a furajului natural și randament ridicat la îngrășare și sacrificare.
Costuri minime, profit maxim
Vaca Angus valorifică foarte bine pășunile, chiar și pe cele mai sărace, 95 la sută din furaj fiind iarba. Crescute în mod natural și hrănite exclusiv cu iarbă, bovinele Angus produc o carne care conține mai puține calorii și mai mulți agenți de combatere a cancerului, fiind considerată ca cel mai bun produs de carne de vită de pe piață. Sistemul de întreținere a vacilor Angus este fără dotări costisitoare, inclusiv iarna. Rasa se pretează foarte bine la condițiile din Suceava, fiind foarte robustă, rezistând foarte bine la temperaturi oscilante de la -40 de grade până la +40 de grade.
Menționăm că Programul de cooperare elvețiano-român are o valoare totală de 181 milioane de franci elvețieni și se desfășoară pe perioada 2009 – 2019. Scopul este reducerea disparităților economice și sociale dintre România și restul statelor membre ale Uniunii Europene, precum și între diferitele regiuni ale României. Informat de directorul Neața despre acest proiect, președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că îi va scrie o scrisoare ambasadorului Confederației Elvețiene la București, ES Jean-Hubert Lebet, în care să-i prezinte oportunitățile județului în ceea ce privește creșterea animalelor pe pășuni ecologice și să precizeze interesul administrației pentru înființarea unei astfel de ferme-pilot la Suceava. Dacă un fermier (sau o asociație) din Suceava va fi selectat pentru acest proiect, va primi cele 300 de vaci, utilaje și consultanță de specialitate pentru tehnologia de creștere, exploatare și valorificare a cărnii.