Clădirea fermei de animale a Liceului Tehnologic Special Bivolărie din Vicovu de Sus a fost cuprinsă de un puternic incendiu, care a distrus în întregime acoperișul construcției. Animalele din interior au fost salvate în majoritate, cu excepția a nouă porci, care aveau arsuri și au trebuit sacrificați. Alarma de incendiu s-a dat duminică, în jurul orei 17.00, iar la fața locului au intervenit Detașamentul de pompieri Rădăuți și Gărzile de Intervenție Vicovu de Sus, Siret și Solca, împreună cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență ale localităților Vicovu de Sus, Gălănești și Bilca. În total, opt autospeciale cu apă au intervenit pentru a localiza și stinge incendiul. Pompierii au găsit la fața locului un incendiu violent, la acoperișul adăpostului de animale și al unei anexe, corp comun.
Animalele salvate și cauza incendiului
Incendiul a fost lichidat în totalitate după patru ore.
„Au ars aproximativ 240 de metri pătrați din acoperișul construcției, cu astereală din lemn și învelitoare din tablă, și 90 de baloți de furaje. Flăcările au mai afectat alți 70 de baloți de paie și pereții portanți ai adăpostului de animale, din BCA”, a declarat plutonierul adjutant Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava.
Din clădirea în flăcări au fost salvate 26 de vaci și 23 de porci, în afara celor nouă care au fost sacrificați ulterior din cauza arsurilor. În timpul intervenției, un angajat al școlii a călcat greșit și a suferit o leziune la un picior. A fost preluat de un echipaj SMURD, cu suspiciune de fractură, însă ulterior a fost diagnosticat doar cu o entorsă.
Din ancheta pompierilor rezultă că incendiul a izbucnit prin efect termic, de la un conductor electric cu izolația deteriorată.
Pagube de aproximativ 40.000 de lei
Cornel Zubaș, directorul școlii speciale care are misiunea de a recupera și integra social copiii cu deficiențe de auz, le-a mulțumit pompierilor pentru efortul depus și consideră că putea fi și mai rău.
„Era o clădire veche de 60 de ani, la care urma să renunțăm ca spațiu pentru creșterea animalelor. Din fericire, nu am pierdut din efective, porcii care au fost sacrificați putând fi valorificați. Avem un grajd nou, în construcție, care sperăm să fie finalizat până în toamnă. Acolo vrem să mutăm animalele, care deocamdată, pe perioada verii, vor rămâne într-un spațiu în aer liber, care va fi doar acoperit”, a declarat Cornel Zubaș. Unitatea de învățământ și ferma se află în patrimoniul Consiliului Județean Suceava. Ferma este administrată de unitatea de învățământ în scop de autogospodărire, pentru tinerii care învață aici.
Pagubele provocate de incendiu au fost estimate la 40.000 de lei.