Mirosul parfumului favorit, fie că este vorba despre flori, fructe sau mâncarea preferată, este de ajuns pentru a induce o stare de bine în momentele de peste zi când fiecare persoană resimte o scădere a tonusului, potrivit unui studiu citat de dailymail.co.uk.
Mirosul de lămâie este considerat de femei drept cel mai bun remediu pentru a ieși din starea de letargie care se instalează în jurul orei 15:30 în cazul persoanelor cu program de lucru de la 9.00 la 17.00.
În schimb, aroma de bacon prăjit este opțiunea preferată a bărbaților.
Cercetarea efectuată în Marea Britanie de o companie de produse de igienă a descoperit faptul că femeile preferă parfumurile asociate căminului, cum ar fi aroma de pâine proaspătă – 15%, mirosul de rufe curate – 12% sau cel de flori proaspăt culese din gradină – 9%. Aroma de lămâie este însă câștigătoarea detașată a topului, fiind preferată de 34%dintre femeile participante la studiu.
În cazul bărbaților, majoritatea aromelor care îi face să se simtă bine vine din zona gastronomică: baconul prăjit ocupă locul întâi cu 19% dintre opțiuni, urmat de pâinea proaspătă cu 16%, cafeaua – 11% dintre voturi și mirosul de pește pane și cartofi prăjiți – 8%.
Totuși, studiul a arătat că, pentru bărbați, stimulii vizuali sunt mult mai eficienți în ce privește schimbarea stării de spirit. Imaginile preferate sunt cele ale unei femei frumoase, cu 55 la sută dintre voturi, o plajă frumoasă – 40 % și urmărirea unui meci de fotbal – 37%.
Profesorul Tim Jacob, de la Cardiff University, spune ca preferința femeilor pentru mirosuri în fața stimulilor vizuali ar putea fi explicată prin faptul că femeile au un simț olfactiv mult mai dezvoltat decât bărbații.
„Femeile au un miros mai sensibil deoarece creierul lor este adaptat procesării mai eficiente a acestui tip de informație”, a spus Jacob. „Acest lucru explică foarte bine de ce femeile identifică aromele drept o modalitate de a se simți bine, în timp ce bărbații sunt axați mai mult pe ce văd”, a concluzionat Jacob, care este specialist în studierea simțului olfactiv.
Bogdan Enache
Surse: Mediafax, Daily Mail