În cuvântul de învățătură rostit în Duminica Mironosițelor, la Mănăstirea Țigănești din județul Ilfov, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că femeile mironosițe, în dimineața Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, au fost cele mai curajoase ființe umane care L-au căutat pe Iisus Cel răstignit și îngropat.
Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat că femeile mironosițe au avut un curaj deosebit, o iubire și o prețuire mare față de Mântuitorul Iisus Hristos, care le-a dăruit îndrăzneala de a merge la mormânt la revărsatul zorilor, înfruntând orice primejdie și teamă de necunoscut. „Aceste femei ne impresionează în primul rând prin curajul lor, curaj care vine din multa lor iubire și prețuire față de Hristos. În al doilea rând ele ne impresionează pentru credința lor totală și fermă că Hristos a înviat. Ele au crezut ceea ce le-a spus îngerul și s-au întors spre casă cu frică și uimire, spune Sfântul Evanghelist Marcu, iar Sfântul Evanghelist Matei ne spune că s-au întors cu teamă și bucurie, deoarece l-au întâlnit în drumul lor spre casă pe Hristos Cel înviat“, a spus Preafericirea Sa.
În continuare, Patriarhul Bisericii noastre a arătat că femeile mironosițe au devenit învățători ai noștri pentru faptul că, întâlnindu-L pe Hristos Cel înviat, I s-au închinat până la pământ, cuprinzându-I picioarele. „În Sfântul Altar, Sfânta Masă simbolizează mormântul lui Hristos din care El a înviat, dar și masa de la Cina cea de Taină, deoarece pe această Sfântă Masă se sfințește Euharistia. De la femeile mironosițe am învățat că atunci când ne apropiem de Hristos Cel răstignit, îngropat și înviat din morți, să ne închinăm până la pământ și să sărutăm locul unde au stat picioarele Lui. Această smerenie a lor este vasul primirii bucuriei care vine din bucuria lui Hristos Cel înviat. Ucenicii Domnului stăteau ascunși într-o casă de frica iudeilor. Ele însă au avut curaj bărbătesc și au mers la mormânt. În drum spre casă L-au întâlnit pe Iisus și aceasta pentru că ele au fost persoanele care erau nu departe de Crucea lui Hristos și priveau cum El a suferit și a murit pe Cruce. Femeile mironosițe, care au văzut răstignirea lui Hristos, au fost primele care au ajuns la mormânt și care L-au văzut pe Hristos înviat. Deci, Dumnezeu dăruiește bucuria întâlnirii cu El pe măsura iubirii pe care oamenii o arată față de El. Cei ce-L iubesc mai mult și cred în El deplin au parte de multă bucurie“, a arătat Patriarhul României.
Referindu-se la întrebarea pe care femeile mironosițe și-au pus-o în legătură cu piatra de pe mormântul Domnului, „Cine ne va prăvăli nouă piatra de la ușa mormântului?“ (Marcu 16, 3), Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că întrebarea aceasta se repetă ori de câte ori în viață nu mai primim nici un ajutor de la cei din jur. În acele momente intervine Dumnezeu care ne ajută în mod neașteptat fie prin oamenii din jurul nostru, fie prin minuni.
Întâistătătorul Bisericii noastre a felicitat și a binecuvântat cu ocazia Duminicii Mironosițelor pe toate mamele creștine, pe monahiile maici și surori din mănăstiri, pe asistentele din spitale, care îngrijesc pe cei bolnavi, pe profesoarele de religie, pe femeile care lucrează în instituții de cultură și în media și pe toate femeile creștine. La final, Preafericirea Sa a dăruit obștii Mănăstirii Țigănești mai multe cărți liturgice și teologice.
(Sursa: Ziarul Lumina)