Femeile în vârstă care urmează diete hiperproteice, de tipul Atkins, sunt expuse unui risc crescut de declanșare a osteoporozei, informează dailymail.co.uk.
Cercetătorii de la Purdue University din Statele Unite ale Americii au analizat datele obținute în urma a două studii realizate pe voluntare cu vârstele cuprinse între 43 și 80 de ani.
Ei au descoperit astfel că femeile care apelează la diete hiperproteice – bazate pe consumul unor cantități mari de carne și grăsimi – au reușit să slăbească, însă densitatea minerală a oaselor lor a scăzut considerabil comparativ cu densitatea minerală a oaselor femeilor care urmau diete mai puțin bogate din punct de vedere al proteinelor.
Osteoporoza este maladia care provoacă fragilizarea oaselor, conducând la un risc mai mare de fracturi. Aproximativ trei milioane de persoane suferă de osteoporoză în Marea Britanie, această afecțiune aflându-se la originea a 230.000 de fracturi în fiecare an.
Osteoporoza este mai des întâlnită în cazul femeilor aflate în perioada de după menopauză. Osteoporoza fragilizează structura scheletului, fracturile producându-se cel mai adesea la nivelul coloanei vertebrale, coastelor, șoldurilor și încheieturilor.