Federația Română de Diabet: Efectele Legii anti fast-food se vor vedea după un an asupra copiilor



Efectele legii anti fast-food se vor vedea în mod semnificativ după un an, iar tot de atunci va scădea numărul copiilor care suferă de boli induse în urma alimentației nesănătoase, estimează președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Nicolae Hâncu.
„Din momentul în care această lege va fi aplicată, în decurs de câteva luni bunele obiceiuri alimentare vor fi preluate de către copii, iar în anul următor efectele ei se vor vedea la nivel de control ponderal. Un an de zile este un termen realist”, a declarat, joi, într-o conferință de presă, Nicolae Hâncu, citat de corespondentul MEDIAFAX.
El a avertizat asupra presiunilor făcute de marile companii de fast-food, care au dus la întârzierea adoptării Legii alimentelor sănătoase.
„Legea a fost întârziată până acum. Trebuia demult votată. Ei au fost cei care au întârziat. De aici încolo, probabil, că vor încerca să întârzie foarte mult, încercând să modeleze lista alimentelor nesănătoase astfel încât să încapă pe listă cu niște produse despre care noi știm că nu sunt bune”, a subliniat președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
El a adăugat că, pe lângă o alimentație sănătoasă, copiii ar trebui să facă și sport.
„Legea pentru o alimentație sănătoasă este parte a unui program mai vast care se prefigurează a fi, în care întreg stilul de viață al preșcolarului și școlarului să fie modificat. Mă refer la activitatea fizică”, a explicat Nicolae Hâncu.
El a criticat faptul că jumătate dintre elevii din România își iau scutiri pentru orele de educație fizică, ceea ce dăunează profund sănătății.
Nicolae Hâncu a sprijinit, alături de o asociație a părinților clujeni, elaborarea Legii alimentelelor sănătoase inițiată de deputatul independent de Cluj Mircia Giurgiu.
Camera Deputaților a adoptat, marți, o inițiativă legislativă care prevede că în incinta unităților de învățământ de stat și particular este interzisă prepararea, comercializarea și distribuirea alimentelor nerecomandate școlarilor și preșcolarilor.
Propunerea legislativă, inițiată de deputați din mai multe partide, se intitulează „proiect de lege pentru o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar” și a fost adoptată de deputați cu 186 voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” și 3 abțineri.
Potrivit actului normativ, Ministerul Sănătății va întocmi și actualiza o listă a alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor, în funcție de indicațiile specialiștilor în nutriție. Inspectoratele școlare vor prelua această listă și o vor comunica unităților de învățământ.
Proiectul mai prevede că alimentele nerecomandate sunt cele care au un aport suplimentar de grăsimi, zahăr, sare, îndulcitori, aditivi alimentari și au un efect dăunător sănătății.
Meniurile servite în cantinele unităților de învățământ vor fi avizate de specialiști în nutriție acreditați de Ministerul Sănătății.
Proiectul de lege a fost adoptat și de Senat, iar Camera Deputaților este forul decizional.