Sindicaliștii suceveni de la Termica, din cadrul sindicatelor „Prometeu” și „Liber independent”, au anunțat că agreează planul de reorganizare propus de Unicom Holding, cel mai mare creditor al firmei de termoficare.
Printr-un comunicat de presă comun, liderii sindicaliștilor, Iordănel Secrieru și Doru Mireuță, consideră că planul Unicom, care prevede continuarea activității Termica și păstrarea locurilor de muncă, este benefic partenerilor societății, bugetului local și chiar economiei județului.
„Raportat lanumărul de 5.354 de șomeri existenți în Suceava și în localitățile arondate, concedierea unui număr de 276 de salariați, ca urmare a deschiderii procedurii de faliment, va reprezenta, în afara dramei din viețile acestora, o creștere a ratei șomajului cu 5%”, se afirmă în comunicatul de presă al celor două sindicate.
Sindicaliștii din termoficare subliniază că nu se află la prima confruntare cu asemenea măsuri radicale, după ce, în urma aplicării Strategiei privind dezvoltarea și eficientizarea Termica, aprobată în 2010 de AGA și Consiliul Local, au fost desființate 208 locuri de muncă, iar salariații în cauză au fost disponibilizați colectiv. La fel, în 2013, în baza Planului de disponibilizare aprobat de deliberativul municipal sucevean, victime ale concedierii colective au căzut încă 295 de angajați ai societății de pe malul râului Suceava.
„Astfel, este mai mult decât evidentă politica acționariatului societății Termica, din 2010 și până în prezent, axată pe intenția de a desființa această societate, acum prin propunerea de deschidere a falimentului, în lipsa unor soluții practice care să remedieze dezechilibrul creat prin astfel de măsuri. Falimentul Termica este ținta reală a Primăriei Suceava”, afirmă liderii de sindicat Iordănel Secrieru și Doru Mireuță.
Aceștia au precizat că se fac tot felul de demersuri de contestare a Planului de reorganizare a Termica propus de creditorul majoritar Unicom Holding și aprobat de Adunarea Creditorilor, din data de 5 mai 2014.
„Apreciem că planul Unicom {…} este unul viabil și favorabil atât nouă, salariaților, prin garantarea locurilor de muncă și a primirii salariilor restante, cât și debitoarei, care își continuă astfel activitatea, dar mai ales creditorilor, care își acoperă creanțele înscrise în tabelul definitiv, cât și restanțele curente, într-un termen de timp rezonabil”, se mai afirmă în comunicatul celor două sindicate de la Termica.