Fagul remediu naturist



Fagul este folosit împotriva febrei, diareii și a pietrelor la rinichi. Denumirea științifică: Fagus sylvatica.Familia: Fagaceae
Proprietăți și indicații :
Pentru cei mai mulți oameni, fagul înseamnă lemnul din care se face mobila ori copacul ale cărui fructe, jirul, constituie, alături de ghinda, hrana porcilor mistreți. Puțini sunt cei care cunosc proprietățile medicinale ale scoarței, frunzelor și mai ales ale mugurilor săi. Ele însă există și se datorează substanțelor active conținute: compuși de natură flavonică, acizi, tanin, substanțe minerale (calciu, potasiu, sodiu, fier). Mugurii fagului sunt lungi de 1-3 cm, ascuțiți la vârf, cu numeroși solzi bruni și apar în martie, timp în care se recoltează și scoarța de pe lujerii tineri, bruni-verzui și ușor păroși. Fâșiile de scoarță se usucă în mănunchiuri nu prea strâns legate, suspendate în locuri bine aerisite. Mugurii, scoarța și frunzele de fag se utilizează de foarte multă vreme în medicina populară pentru scăderea febrei, în tratamentul diareii și al dizenteriei, în gravelă (litiaza urinară). Extern, fagul se folosește pentru dureri reumatice, sub formă de decoct concentrat din ramuri tinere și frunze, care se adaugă la apa băii ce trebuie să fie ușor mai caldă decât temperatura corpului (durata băii este de maximum 20 minute). Tot din scoarță și frunze se face o leșie cu care se tamponează frecvent negii. Frunzele mature se usucă, se pisează pânaăse transforma în pulbere, iar aceasta se presară pe rănile greu vindecabile, după care se leagă cu o fașă curată.
Decoct din scoarță împotriva febrei
Puneți în 250 ml apa rece 2 linguri de scoarță tânără, uscată și bine sfărâmată și 2 linguri de scoarță proaspătă, tocată mărunt. Lăsați la foc mic pana dă în 2-3 clocote, după care dați vasul la o parte și acoperiți-l 5 minute, apoi strecurați. Ceaiul se bea câte 1 linguriță din jumătate în jumătate de oră, pe parcursul întregii zile.
Infuzie din muguri de fag pentru pietre la rinichi
Turnați 250 ml apa clocotită peste 2 lingurițe rase cu muguri uscați ori 1 lingură cu vârf de muguri proaspeți. Lăsați să se infuzeze un sfert de oră acoperind vasul, apoi filtrați. Beți 2 căni pe zi, până la dispariția durerilor.
Sursa ele.ro