Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a anunțat că parlamentarii liberali vor promova o inițiativă legislativă prin care cei care comit infracțiuni cu violență, omor, tentativă de omor, tâlhărie sau viol să nu mai beneficieze de prevederile Legii 169/2017, privind regimul compensatoriu.
Angelica Fădor a amintit că aproape 11.000 de infractori au fost eliberați înainte de termenul de executare a pedepsei, dintre care 700 s-au întors deja după gratii. „Aproximativ 200 de români au căzut victime din nou violențelor acestor recidiviști, care în libertate au comis crime, tentative de omor, violuri sau tâlhării”, a atras atenția deputatul PNL de Suceava. Ea a subliniat faptul că Legea regimului compensatoriu depusă de fostul ministru tehnocrat Raluca Prună a fost preluată de Tudorel Toader, iar de la trei zile pe lună, s-a ajuns la 6 zile pe lună reducere a pedepsei pentru fiecare lună de pedeapsă executată. „Legea PSDragnea a fost votată în Parlament în iunie 2017 de majoritatea PSD-ALDE, cu scopul ca pe lângă hoți, violatori, criminali și tâlhari să scape și corupții lor”, a precizat deputatul PNL de Suceava, care a precizat că pe site-ul PNL se poate semna o petiție pentru susținerea proiectului de lege prin care cei care comit infracțiuni cu violență, omor, tentativă de omor, tâlhărie sau viol să nu mai beneficieze de regimul compensatoriu.
Angelica Fădor a criticat faptul că actualul ministru al Justiției, Tudorel Toader, nu își asumă recursul compensatoriu, iar numărul mare de infracțiuni provocate de deținuții eliberați de curând l-au făcut să dea vina pe fostul guvern tehnocrat condus de Dacian Cioloș. Fădor a explicat că proiectul inițiat în perioada guvernului tehnocrat prevedea scăderea a doar trei zile din pedeapsă la fiecare o lună de închisoare executată în condiții precare și, mai mult, proiectul inițial prevedea în mod clar că de recursul compensatoriu nu urmau să beneficieze condamnații care au comis infracțiuni cu violență, cum ar fi violatorii sau criminalii.
Deputatul liberal a declarat că forma actuală a acestei legi, dar și numărul mare de pușcăriași eliberați au stârnit panică și îngrijorare în rândul populației, motiv pentru care liberalii vor iniția proiectul de lege pentru ca cei care comit infracțiuni cu violență, omor, tentativă de omor, tâlhărie sau viol să nu mai beneficieze de regimul compensatoriu.