Factori care accelerează îmbătrînirea pielii (I)



Pielea îmbătrînește din cauze endogene (interne organismului) și din cauze exogene (externe). Îmbătrînim din cauza ceasului biologic care reglează durata vieții, iar în ADN se află codul care determina evoluția întregii noastre existențe.
Dintre factorii endogeni ai îmbătrînirii, cel mai important este bagajul genetic pe care fiecare dintre noi îl posedă încă de la naștere. Alți factori ai îmbătrînirii care atacă pielea din interior sînt: carențele alimentare, clima rece și substanțele nocive din mediul înconjurător. De asemenea, putem adăuga nerespectarea ritmurilor biologice și stresul.
Erorile de alimentație
O alimentație incorectă pe timp îndelungat afectează întotdeauna pielea. Una dintre primele consecințe ale alimentației incorecte este deshidratarea pielii însoțită de alterarea filmului hidrolipidic, care face ca pielea să fie uscată, lipsită de tonus și mai puțin elastică. Deshidratarea se manifestă la nivelul epidermului, dar mai ales al dermului, care își pierde elasticitatea și unde se formează depresiuni ce vor favoriza formarea viitoarelor riduri.
– Lipsa fructelor și a legumelor – un aport scăzut de vitamine, mai ales a acelora care au un rol important în protecția împotriva radicalilor liberi (vitaminele A, C, E și betacarotenul) și de minerale (seleniu, zinc și cupru) provoacă îmbătrînirea;
– Consumul excesiv de proteine animale – un aport excesiv de proteine animale, care nu este compensat de o cantitate adecvată de fructe și legume, afectează pielea, din cauza acidității țesuturilor. Este nociv excesul de grăsimi, mai ales animale, dar și absența lor, care face pielea să fie aspră și predispusă la îmbătrînirea prematură;
– Aportul scăzut de fibre – determină încetinirea procesului de eliminare a reziduurilor intestinale, fapt ce conduce la meteorism (acumulare de gaz în intestin, care se traduce prin creșterea în volum a abdomenului) și la depozitarea toxinelor în rețeaua conjunctivă;
– Abuzul de alcool – duce la deteriorarea pielii, prin vasodilatația cutanată pînă la predispoziția la îmbătrînirea prematură a pielii.
Problemele intestinale
În primele segmente ale tubului digestiv, în special în intestinul subțire, au loc descompunerea și absorbția alimentelor. După aceea, reziduurile alimentare sînt împinse spre colon pentru a fi eliminate.
Transformările nocive ale reziduurilor intestinale sînt determinate de o serie de bacterii care se găsesc în mod normal în colon, însă în cantități foarte mici și sînt puțin active. Aceste bacterii se înmulțesc și devin active în momentul în care printre reziduurile rezultate în urma digestie apar elemente nedigerate și cînd reziduurile rămîn în colon mai mult decît ar trebui.
În aceste cazuri au loc transformări nocive: putrefacția alimentelor proteice (carne, pește) și fermentarea alimentelor pe bază de amidon (pîine, paste făinoase).
Pătrunderea continuă în circulație a toxinelor intestinale este una dintre principalele cauze ale îmbătrînirii pielii, care devine opacă și ale cărei componente fundamentale se deteriorează.