Proiect

Facilități pentru nevăzătorii suceveni, pe bani europeni



Proiectul „Întărirea relațiilor de comunicare între nevăzători în regiunea transfrontalier” prezentat la Suceava
Proiectul „Întărirea relațiilor de comunicare între nevăzători în regiunea transfrontalier” prezentat la Suceava

Nevăzătorii suceveni vor beneficia de calculatoare cu software specific, cititoare în sistem Braille, achiziționate din bani europeni. Acest lucru este posibil pe baza unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, proiect ai cărui beneficiari sunt nevăzători din Suceava, Republica Moldova și Ucraina. Este vorba de Proiectul „Întărirea relațiilor de comunicare între nevăzători în regiunea transfrontalieră”, prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat și cofinanțat de statele participante în program.
Proiect în valoare de peste 150.000 de euro
Cei care derulează acest proiect sunt Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Județeană Suceava, în parteneriat cu Organizația Regională Cernăuți a Asociației Nevăzătorilor din Ucraina, Societatea Orbilor din Moldova și Centrul Bucovinean pentru Reconstrucție și Dezvoltare din Cernăuți. În zilele de 2-3 octombrie, la Suceava se află reprezentanți ai nevăzătorilor din cele trei țări partenere, care discută modalitățile prin care aceștia pot deveni mai vizibili și despre căile de comunicare între ei, indiferent de țara din care fac parte, de limba pe care o vorbesc.
Proiectul se va încheia pe 18 decembrie anul acesta și are o valoare totală de 164.980 de euro, din care valoarea grantului acordat este 148.482 de euro, iar contribuția proprie a partenerilor este 16.498 de euro.
Peste 4.000 de nevăzători, în asociația suceveană
Grigore Baran, președintele Asociației Nevăzătorilor din România – Filiala Județeană Suceava, a făcut o prezentare a filialei sucevene, care are 4.238 de membri, dintre care 2.597 cu handicap grav și 1.641 cu handicap accentuat. Doar 34 dintre ei sunt salariați, ca maseuri, în confecții cartoane-mături, învățământ. Prin acest proiect, după cum a completat Grigore Baran, se urmărește reducerea stării de izolare a nevăzătorilor în regiunea Cernăuți, orașul Chișinău și județul Suceava, „prin crearea unei baze tehnice și condiții favorabile pentru comunicare, instruire, căutare locuri de muncă și schimburi culturale”.
Reprezentanta Organizației Regionale Cernăuți a Asociației Nevăzătorilor din Ucraina, Tatiana Zavolicina, manager de proiect, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Hotelul Continental Suceava, că acest proiect „nu trebuie să se oprească aici. Este o colaborare fructuoasă, care trebuie să continue”.
Instruiri în vederea dobândirii cunoștințelor de lucru la calculator
Vicepreședintele Societății Orbilor din Moldova, Ștefan Oprea, a declarat că „nevăzătorii au nevoie să li se asigure accesul la informația scrisă, printată și pe internet, vor să fie instruiți în vederea deprinderii cunoștințelor de calculator și citire în sistem Braille și se așteaptă ca pe baza acestui proiect cu finanțare europeană să se creeze o rețea transfrontalieră de comunicare între nevăzători”.
Nevăzătorii din cele trei țări vor organiza Festivalul „Modele bucovinene”, la care vor participa cei mai talentați dintre ei. Pe baza proiectului, se vor desfășura trei sesiuni de instruire pentru nevăzători în vederea dobândirii cunoștințelor de lucru la calculator, respectiv o sesiune de instruire pentru nevăzători în vederea dobândirii cunoștințelor de citire în sistem Braille, în Suceava, Cernăuți și Chișinău.
Grigore Baran ne-a mai spus că două săli de curs din Suceava și Cernăuți vor fi reabilitate.
Prin proiect vor fi achiziționate echipamente IT, echipamente pentru citire în sistem Braille, software special și mobilier pentru dotarea sălilor de curs din Cernăuți și Chișinău, precum și un microbuz care să faciliteze transportul participanților la sesiunile de training ce vor fi organizate în Suceava.



Recomandări