Extractul purificat din frunzele de Stevia, un îndulcitor din sursă naturală, fără calorii, pentru băuturile răcoritoare, a fost autorizat de Comisia Europeană, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de compania Coca-Cola România.
Stevia, denumirea scurtă pentru planta Stevia rebaudiana, este o plantă din familia crizantemelor, originară din Paraguay. Îndulcitorii extrași din frunzele ei sunt o sursă intensă și naturală de gust dulce, cu zero calorii.
Istoria de utilizare a Stevia ca îndulcitor a început cu secole în urmă, atunci când populația indigenă Guarani din Paraguay folosea pudra din frunze pentru a-și îndulci băuturile.
Extractul purificat din frunzele de Stevia este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, dar fără calorii.
Planta Stevia este des folosită ca plantă de ghiveci și se poate păstra în balcon și/sau terasă. Această plantă preferă un sol cu fertilitate ridicată și trebuie udată regulat, însă nu exagerat.
Perioada de germinare este de 12-30 zile, iar temperatură recomandată este 18-22 °C.
Extractul purificat din frunze de Stevia se obține prin următorul procedeu: odată ce frunzele de Stevia ating punctul maxim de dulceață, acestea sunt recoltate și puse la uscat. Printr-un procedeu similar preparării ceaiului, frunzele de Stevia uscate sunt cufundate în apă pentru a elibera substanța deosebit de dulce din frunză. Ulterior, substanțele dulci extrase din frunză sunt purificate, obținându-se un îndulcitor intens pur, fără calorii, care, în combinație cu alți îndulcitori naturali cum ar fi zahărul, mierea sau sucul de fructe, poate fi utilizat în producerea unor băuturi cu conținut caloric scăzut.
Stevia este denumirea scurtă pentru planta Stevia rebaudiana (o plantă din Paraguay). În magazine este comercializat de obicei preparatul brut – pudră sau lichid – provenit din frunzele plantei.
Glicozidele derivate din steviol sunt substanțele dulci din frunza de Stevia. Există mai multe feluri de astfel de glicozide, însă două dintre ele sunt cele mai răspândite: steviozidă și Rebaudioside A. Rebaudioside A (sau Reb A) este un glicozid derivat din steviol și este componenta principală din rebiana.
Rebiana este extractul pur al Rebaudiosidei-A și primul îndulcitor pe bază de Stevia, fără calorii, care a fost comercializat pe piața europeană.
TruviaTM este denumirea comercială a rebianei, brevetată de către Cargill. Îndulcitorul extras din planta de Stevia este cel mai recent ingredient în portofoliul de îndulcitori ai Companiei Coca-Cola și face parte din strategia de diversificare a gamei de produse oferite consumatorilor. Conform comunicatului, îndulcitorii joacă un rol important în selecția alimentelor și băuturilor consumate. Cele mai noi opțiuni de îndulcitori disponibili pe piață provin din sursă naturală, așa cum este extractul purificat din frunze de Stevia – o sursă intensă, naturală de gust dulce și fără calorii.
Ca urmare a deciziei Comisiei Europene de a autoriza folosirea glicozidelor derivate din steviol (substanțele dulci din frunza de Stevia) ca îndulcitor pentru alimente și băuturi răcoritoare, Coca-Cola România are posibilitatea de a oferi consumatorilor mai multe variante de băuturi răcoritoare cu conținut caloric redus.
De asemenea, compania încurajează consumatorii să opteze pentru un stil de viață echilibrat, care să includă o dietă adecvată, precum și exerciții fizice regulate.