Coacăzele sunt folosite de sute de ani pentru prevenirea și tratarea anumitor afecțiuni, ca de exemplu oboseala cronică, artrita, pietrele la rinichi, guta și bolile pulmonare. De curând, oamenii de știință au confirmat proprietățile curative ale acestor fructe de pădure, după ce au descoperit că sucul de coacăze este eficient în prevenirea durerilor și întinderilor musculare ce pot apărea în timpul practicării de exerciții fizice. Cercetătorii care au formulat această concluzie susțin că flavonoizii pe care îi conțin coacăzele protejează organismul de efectele negative generate de efort. În timpul unui experiment efectuat la un institut din Noua Zeelandă, oamenii de știință au monitorizat impactul extractului de coacăze asupra organismului a zece voluntari care nu practicau exerciții fizice în mod obișnuit. Fiecare dintre voluntari a primit mai multe pilule care conțineau echivalentul a 25 sau 50 de grame de coacăze și care trebuia să fie luate zilnic, timp de trei săptămâni, înainte și după practicarea de exerciții fizice. S-a constatat că voluntarii care s-au conformat indicațiilor oamenilor de știință au prezentat mai puține semne de stres oxidativ (adică afecțiuni produse de moleculele de oxigen distrugătoare, așa-numiții „radicali liberi”), mușchii acestora au fost mai puțin afectați de efort, iar organismul lor a prezentat mai puține semne de inflamație. Cercetătorii care au realizat acest studiu au anunțat că unul dintre obiectivele lor a fost acela de a analiza mai în amănunt rolul flavonoizilor conținut în coacăze, pentru a demonstra că ingredientul-minune al acestor fructe nu este vitamina C, așa cum susțin mai multe ipoteze emise în acest sens.