Servicii vitale obstrucționate

Extinderea Spitalului de Urgență și salubritatea în Suceava, blocate de contestații luni întregi



Două servicii vitale pentru suceveni – extinderea Unității de Primire a Urgențelor (UPU) din cadrul Spitalului de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava și salubritatea în municipiul reședință de județ – sunt blocate din cauza contestațiilor depuse în urma licitațiilor. Luni de vară, bune de lucru atât la spital, cât și pentru construirea containerelor de gunoi subterane, s-au pierdut din cauza firmelor care au ratat licitațiile.
La spital, licitația a fost câștigată de firma suceveană General Construct, la începutul lunii iunie a acestui an. Unul dintre competitori, Victor Construct Botoșani, a contestat imediat, la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). După ce prima contestație a fost respinsă ca nefondată, firma din Botoșani a mai formulat încă două contestații, de asemenea respinse. Asta nu înseamnă că General Construct poate începe lucrările de extindere a UPU, deoarece Victor Construct a mai găsit o cale de atac: în instanță. Chiar dacă în astfel de cazuri termenele de judecată sunt relativ scurte, cel puțin până la sfârșitul lunii septembrie nu prea sunt șanse de încheiere a procesului și de deschidere a șantierului pentru o investiție de 2,5 milioane de euro. UPU va funcționa în continuare în cei 780 de metri pătrați, spațiu total insuficient pentru o activitate care a ajuns la peste 300 de prezentări pe zi.
Astăzi expiră termenul de contestații pentru contractul de salubritate
Același sistem de contestații a fost aplicat cu succes și de firma bucureșteană Rosal, după ce licitația pentru atribuirea serviciului de salubritate în municipiul Suceava a fost câștigată de asocierea de firme Diasil și Florconstruct din Suceava. Rosal a operat ani de zile în Suceava, până în luna aprilie 2015. Procedura de desemnare a unui nou operator a început în 26 martie a.c., licitația organizată de primărie s-a încheiat în data de 3 iulie a.c., cu desemnarea firmelor menționate drept câștigătoare, iar zece zile mai târziu Rosal a făcut prima contestație.
S-au reanalizat ofertele, a câștigat tot Diasil în asociere cu Florconstruct, iar astăzi, 10 septembrie, expiră termenul în care această decizie poate fi contestată. Dacă Rosal se va abține de această dată, contractul va putea fi încheiat în data de 14 septembrie, după cum a declarat viceprimarul de Suceava Lucian Harșovschi. În data de 2 septembrie, conform aceleiași surse, Primăria Suceava a primit o adresă din partea Rosal, prin care firma din București solicită să fie informată despre clarificările transmise de Diasil și Florconstruct, în urma contestațiilor. ”Am dat dispoziție să le fie transmise aceste informații, chiar dacă au greșit legea în baza căreia ni le-au cerut. Sperăm să avem contractul de salubrizare cât mai rapid”, a declarat, ieri, Harșovschi, într-o conferință de presă.
Contractul va fi pentru o perioadă de 12 ani, timp în care operatorul de salubrizare menajeră va trebui să construiască 145 de buncăre îngropate și 12 spații de joacă. Deocamdată, salubrizarea menajeră este făcută temporar de asocierea dintre SC Florconstrut SRL și SC Diasil Suceava, iar spații noi de joacă face municipalitatea.



Recomandări