Curs de formare

Expoziție de preparate culinare realizată de 24 de bucătari, la „Vama Veche”



Expoziție de preparate culinare
Expoziție de preparate culinare

24 de șomeri suceveni, care tocmai au terminat cursul de formare în meseria de bucătar, au realizat o expoziție de preparate culinare, la Restaurantul „Vama Veche”, care a însemnat pentru ei atestatul final, confirmarea că pot să lucreze în arta gastronomică. Temele abordate de cursanți au fost preparate tradiționale românești, „nuanțe” din bucătăria internațională, preparate de tip catering, dar și recomandări de preparate inedite pe bază de aluaturi. Au furat ochiul comisiei de examen, prin modul original de prezentare, sărmăluțele asortate în cuib, în coș de pâine cu salată de sfeclă cu hrean, scoarță umplută cu salată de ceapă verde coaptă, pârjoale moldovenești cu garnitură de cartofi copți în coajă, mușchi de vită umplut cu legume și garnitură de cartofi, tochitură bucovineană cu mămăliguță, scăriță de porc umplută cu garnitură de ciuperci, roșii și mere coapte.
Un exemplu prin profesionalism și dăruire
Cei 24 de cursanți au fost selectați din rândul șomerilor suceveni. Cursurile de bucătar au fost gratuite și s-au desfășurat în perioada ianuarie – iunie. Cursul de formare în meseria de bucătar a fost organizat cu sprijinul Centrului Regional de Formare Profesională a Adulților (CRFPA) Cluj. Formatorul cursului a fost lectorul ing. dipl. Ramona Andra Pantelemon, care ne-a declarat ieri că, după multă muncă creativă, cursanții pot să spună: „culegem roadele eforului depus de-a lungul a luni de zile, în care am încercat, am greșit, ne-am corectat, în final, să putem spune «am învățat»”.
Din partea CRFPA Cluj, a fost prezent la Suceava consilierul Gloria Galea, care s-a declarat foarte mulțumită de colaborarea cu partenerii suceveni, în mod special cu lectorul Andra Pantelemon, care a pus mult suflet în formarea viitorilor bucătari.
„Nu numai că i-a învățat să pregătească mai multe feluri de mâncare, foarte gustoasă, dar a lucrat mult cu elevii ei la aspectul prezentare. Pe lângă faptul că sunt foarte delicioase, bucatele sunt și foarte aspectuoase, îți fură ochii. Andra Pantelemon este la al doilea curs de formare a șomerilor și pot să spun că este cea mai bună, este un exemplu pentru mulți alți formatori, prin profesionalism și dăruire”, a spus consilierul Gloria Galea.
Așteaptă să fie angajați
Orele de practică, pe parcursul întregului curs, s-au făcut la Restaurantul „Vama Veche”, formatorul cursului, Andra Pantelemon, fiind fiica managerilor acestui local. După ce au susținut proba scrisă, cursanții au fost chemați ieri în fața comisiei de examen, pentru a-și prezenta preparatele realizate de ei, sub „ochiul vigilent” al formatorului, urmând să primească atestatele. Bucătarilor cu diplomă nu le rămâne acum decât să-și caute un loc de muncă pe piața românească, sau, de ce nu, pe piața occidentală, pentru a le arăta și străinilor ce delicatese pot să prepare, pornind de la rețetele tradiționale din Bucovina.



Curs de formare: Expoziție de preparate culinare realizată de 24 de bucătari, la „Vama Veche”
Curs de formare: Expoziție de preparate culinare realizată de 24 de bucătari, la „Vama Veche”
Formator lector ing. Andra Pantelemon
Formator lector ing. Andra Pantelemon
Arta gastronomica
Arta gastronomica
Pui la lut
Pui la lut
Gloria Galea
Gloria Galea
Arta gastronomica
Arta gastronomica
Sărmăluțe în coș de pâine
Sărmăluțe în coș de pâine
Proba finală
Proba finală
Curs de formare: Expoziție de preparate culinare realizată de 24 de bucătari, la „Vama Veche”
Curs de formare: Expoziție de preparate culinare realizată de 24 de bucătari, la „Vama Veche”
Expoziție de preparate culinare
Expoziție de preparate culinare


Recomandări

Delicatese (nu doar culinare) (17). Frites?…niște cartofi