Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) – Regiunea Bucovina, având ca parteneri și sponsori Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, Consiliul Județean Suceava, Muzeul Bucovinei, Regiunea Schwaben și Forumul Democrat Local al Germanilor din Suceava, a organizat în acest weekend, cu prilejul celei de-a XIII-a Întâlniri a germanilor din Bucovina și a jubileului de 25 de ani de la înființare, o suită de manifestări culturale.
Expoziția „Delta Dunării – o lume solitară” și un recital de lăută care a stârnit aplauzele auditoriului
Sâmbătă dimineața, la Muzeul de Științele Naturii din municipiul Suceava a avut loc vernisajul expoziției de fotografie cu genericul „Delta Dunării – o lume solitară”, realizată de dr. Klaus Fabritius, președintele FDGR – Regiunea Extracarpatică, și un recital de lăută, cu muzică din epoca Renașterii, susținut de muzicianul Caius Hera, din Timișoara.
Expoziția de fotografie documentară, care vizează diversitatea florei și faunei din Delta Dunării, a fost prezentată de dr. Klaus Fabritius, cercetător științific, doctor în biologie, care a subliniat faptul că, deși este pasionat de fotografie de aproape 50 de ani, expoziția nu este o retrospectivă care cuprinde fotografii realizate și adunate de-a lungul timpului, ci etalează imagini recente, surprinse pe parcursul unui interval de cca. zece zile, care oferă o perspectivă actuală asupra acestui areal natural, care a fost inclus în patrimoniul UNESCO, fiind clasificat ca parc național și rezervație a biosferei.
Declarându-se ca fiind „un mare admirator al zonei Sf. Gheorghe”, dr. Klaus Fabritius a răspuns întrebărilor publicului (îngrijorări cu privire la efectele construirii canalului Bîstroe, consecințele modificărilor climatice sau cele produse de speciile invazive) și a făcut recomandări celor care vor să viziteze Delta Dunării (unde se poate găsi cel mai bun borș de pește sau care este cea mai frumoasă plajă sălbatică).
La finalul vernisajului trecerea către secțiunea muzicală a întâlnirii a fost făcută de un acordeonist și un chitarist, care i-au determinat pe participanți să cânte împreună cu ei câteva piese muzicale germane arhicunoscute.
Recitalul de lăută, cu muzică din epoca Renașterii, a fost susținut de muzicianul timișorean Caius Hera în sala multifuncțională a muzeului. Caius Hera, singurul muzician din România cu studii de specialitate în domeniul lăutei, profesor de chitară clasică la Colegiul de Artă „Filaret Barbu” din Lugoj și doctorand al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a oferit un recital care a stârnit aplauzele auditoriului.
„Recunoaștem contribuția dumneavoastră și vrem să construim împreună o Bucovină puternică!”
După-amiază, pe esplanada din fața Casei de Cultură, Fanfara din Rodna a dat semnalul începerii paradei portului popular. În ritmurile fanfarei, germanii din Suceava și Câmpulung Moldovenesc, Bacău, Piatra Neamț, Bistrița, dar și din Cernăuți (Ucraina), cărora li s-au alăturat, cu portul tradițional, formații de ucraineni și polonezi din județul Suceava, au traversat Parcul Central al municipiului și s-au îndreptat către Sala „Dom Polski”, unde a avut loc întâlnirea oficială și s-a desfășurat programul cultural în cadrul căruia au evoluat ansamblurile participante.
Președintele FDGR – Forumul Regional Bucovina, Antonia-Maria Gheorghiu, a prezentat oficialitățile și principalii invitați ai evenimentului, în sală fiind prezenți Uwe Koch, atașatul cultural al Ambasadei Germaniei la București, Jurgen Reichert, președintele Consiliului Regional Schwaben, Ewld Zachmann, președintele Asociației Germanilor Bucovineni din Germania, Ioan Cătălin Nechifor, președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, precum și dr. Klaus Fabritius, președintele FDGR – Regiunea Extracarpatică, Carmen Cobliș, directorul Asociației pentru Cooperare Internațională Transcarpatică, Erwin Josef Țigla, președintele FDGR Caraș-Severin, Dan Matzner, președintele Forumului local Piatra Neamț, Mihai Todașcă, președintele Forumului local Bacău, Monica Gheorghiu, președintele Forumului local Câmpulung Moldovenesc ș.a.
S-au rostit alocuțiuni și s-au decernat diplome și plachete jubiliare. În cuvântul său, președintele CJ Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, care le-a urat participanților „Bun venit în Bucovina!” și a accentuat faptul că „comunitatea germană a contribuit foarte mult la formarea spiritului bucovinean”, și-a încheiat alocuțiunea cu cuvintele: „Recunoaștem contribuția dumneavoastră și vrem să construim împreună o Bucovină puternică!”.
























