La Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj „Uzina de Apă” Suceava a avut loc sâmbătă un eveniment care a marcat două decenii de la înființarea societății AGD (Arhitectură Grafică Design) Suceava.
O serie de proiecte realizate, în curs de realizare sau care „rămân ca exerciții extraordinare” de creație și colaborare
Expoziția retrospectivă aniversară, cu genericul „AGD 20/1994 – 2014”, a constituit un prilej potrivit pentru a se sublinia faptul că, prin activitatea specifică, AGD participă „la (re)descoperirea unui mod românesc de locuire”, prin crearea unor „gesturi simple, firești de arhitectură integrată în mediul urban, natural, social-economic și contextual cultural”.
Evenimentul a fost, așa cum a spus la deschidere Constantin Gorcea, unul din cei patru arhitecți care au pus bazele acestei firme „cu o sonoritate aparte”, „o întâlnire cu mai vechi și mai noi colaboratori”, având ca fundal o expoziție care etalează o serie de proiecte realizate, în curs de realizare sau care „rămân ca exerciții extraordinare” de creație și colaborare.
„Suceava are arhitecți pregătiți și constructori puternici”
Arhitecții Constantin Gorcea, Constantin Stroescu, Ioan Doinel Spineanu și Carmen Mariana Zorin și-au prezentat colegii (arhitecți, desenatori, ingineri asistenți IT, tehnicieni, contabili…), colaboratorii (urbaniști, consultanți, experți, verificatori, specialiști în instalații și structuri de rezistență) și principalii beneficiari ai proiectelor, într-o atmosferă care a fost salutată de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care a accentuat faptul că „Suceava are arhitecți pregătiți și constructori puternici”.
Și dacă Ion Lungu a spus că municipalitatea, care „pregătește un portofoliu de proiecte”, va colabora în continuare cu aceștia, un alt reprezentant al beneficiarilor, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, fostul rector al Universității „Ștefan cel Mare”, a subliniat că a început colaborarea cu AGD în anul 2004 „pentru realizarea planului de urbanism de detaliu pentru primul campus al universității sucevene”.
„O unitate fanion”, care prin lucrările pe care le-a realizat „a dat o altă față Sucevei”
Referindu-se la expoziția etalată, arh. Ion Andriu (recent ales în noul Consiliu Național al Ordinului Arhitecților din România) a precizat că este vorba de „o expoziție de mare valoare, care merită să fie prezentată și la Casa «Ion Mincu» din București”.
„Sunt – a spus el indicând câteva dintre proiectele expuse – lucrări frumos gândite, frumos desenate, cu soluții originale!”
La rândul său, unul dintre seniorii arhitecturii sucevene, arh. Sorin Pentelescu, a prezentat „câteva gânduri despre arhitecți, arhitectură și generații”, iar un alt senior, arh. Eusebie Latiș, a apreciat AGD ca fiind „o unitate fanion” (care a format și continuă să formeze specialiști” și „le oferă constructorilor ocazia de a se afirma”), care prin lucrările pe care le-a realizat „a dat o altă față Sucevei”.