La Casa de Cultură Gura Humorului s-a deschis joi expoziția personală de artă fotografică „Jazz-Photo”, realizată de Victor T. Rusu.
Expoziția care se remarcă printr-o serie de particularități care-i conferă un statut aparte
Expoziția, prezentată în premieră la Suceava în luna februarie a.c., ca un „pretext” la trecerea pragului vârstei sexagenare a autorului, etalează 45 de fotografii alb-negru, cu dimensiunile 100 x 70 cm, imprimate pe suport pânzat întins pe șasiuri, imagini care alcătuiesc împreună o desfășurare vizuală calificată de scriitorul Ion Drăgușanul ca fiind „un manifest programatic, o improvizație grafică a deslușirilor esențiale”.
Expoziția, care se remarcă printr-o serie de particularități care-i conferă un statut aparte (impunerea conceptului artistic jazz-photo axat pe improvizația grafică, imprimarea imaginilor pe suport pânzat, dar și editarea unui ziar-catalog pe hârtie de rotativă), se înscrie în suita manifestărilor culturale susținute de Centrul Cultural Gura Humorului, așa cum a spus directorul instituției, Mihai Mardare, ca un „eveniment remarcabil”.
O expoziție prin care „poetul care a fost până de curând Victor T. Rusu”, așa cum a spus Ion Drăgușanul la vernisaj, „descoperă un nou teritoriu al sufletului”, reușind să găsească „grăuntele metaforic” în arta fotografică și „redescoperind utilitatea fotografiei alb-negru”.
„Expoziția se ridică la un nivel care onorează cartea de vizită a Centrului Cultural Bucovina”
Etnograful Mihai Camilar, care s-a referit în cuvântul său la conceptul jazz-photo lansat de autorul lucrărilor, a reliefat specificul jazzului ca gen muzical și a încadrat expoziția genului free jazz, cel în care improvizația are rolul esențial.
Călin Brăteanu, directorul Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Suceava, l-a apreciat pe Victor T. Rusu ca fiind „un artist care pune punctul pe i” și a subliniat faptul că „expoziția se ridică la un nivel care onorează cartea de vizită a Centrului Cultural Bucovina”.
Autorul lucrărilor a mărturisit că a eliminat culoarea și a ghidat fotografia spre grafică, decupând din realitatea înconjurătoare anumite „elemente care au o plasticitate aparte”.
El a spus că totul a pornit ca un fel de revoltă față de Facebook, „care a sufocat arta fotografiei cu un noian de imagini”, propunându-și chiar să dezvolte o aplicație prin care să-i determine pe utilizatori „să caute în realitate elemente de expresivitate artistică deosebite”.
*
Vernisajul de la Gura Humorului a constituit un prilej pentru distribuirea, odată cu ziarul-catalog al expoziției, a celor două publicații într-una, adică a revistei cu două frontispicii, „Revista Bucovinei” (nr. 12/2015), buletinul informativ al Centrului Cultural Bucovina, și „Urzica vieneză” (nr. 1/2015), revistă umoristică, satirică și de spirit, publicații care vor fi lansate luni, 30 martie, la Suceava, de Ziua Atestării Documentare a Bucovinei.