„Povestea Ștrumfilor” este spusă, de ieri, la Observatorul Astronomic din Suceava, prin intermediul unei expoziții interactive realizate de Delegația Generală Valonia-Bruxelles, la București. Expoziția a fost vernisată de diplomatul belgian Eric Poppe, șeful delegației, cu ocazia sărbătorii Zilele Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
La evenimentul de ieri, Eric Poppe a prezentat succint istoricul ștrumfilor, care anul trecut au împlinit 60 de ani de existență, și a declarat că este onorat să-i sărbătorească la Suceava. Diplomatul a spus că simpaticii omuleți albaștri fac parte din cultura Belgiei, din patrimoniul cultural belgian și că în ciuda celor 60 de ani, au rămas tineri, iar copiii îi apreciază în egală măsură ca și în trecut. De altfel, a subliniat Eric Poppe, benzile desenate fac parte din cultura belgiană, copiii cresc și acum cu ele; pentru Belgia, ștrumfii sunt un simbol unificator, alături de ciocolată, napolitane, bere și echipa națională de fotbal.
Celebrii omuleți albaștri au fost creați în 1958 de desenatorul belgian Pierre Culliford, care semna sub pseudonimul Peyo, inițial ca personaje secundare în revista sa de benzi desenate. Ștrumfii au împlinit 60 de ani în 2018 și Belgia i-a sărbătorit printr-o expoziție care oferă vizitatorilor ocazia de a vizita satul omuleților albaștri sau de a se aventura, cu ajutorul realității virtuale, într-o confruntare împotriva maleficului Gargamel.
Delegația Generală Valonia-Bruxelles la București promovează ștrumfii și în acest an, prin două expoziții realizate special pentru România și Bulgaria, care poposesc în universitățile și instituțiile de cultură partenere.
În cadrul manifestării de ieri a fost organizată și o tombolă pentru toți cei prezenți, câștigătorii fiind răsplătiți de Eric Poppe cu albume cu benzi desenate despre ștrumfi.
Povestea ștrumfilor este pe panouri amplasate pe holul Observatorului și tot aici vizitatorii sunt invitați să participe activ, în exerciții de testare a spiritului de observație. De asemenea, în sala de proiecții este difuzat un film cu ștrumfi, iar ambianța sonoră este în același registru.
Expoziția va rămâne deschisă publicului timp de o lună de zile, perioadă în care se vor desfășura concursuri, ateliere, concursuri radio, tombolă, alte activități în jurul aniversării celor 60 de ani de existență a ștrumfilor. Activitățile sunt organizate prin colaborarea dintre Delegația Valonia-Bruxelles din București, cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Departamentul de Limbi și Literaturi Străine și Centrul de Reușită Universitară, cu participarea studenților, elevilor și preșcolarilor.
Odată cu expoziția a fost vernisată și o expoziție de desene „Lumea Ștrumfilor”, realizate de copii de la grădinițele „Așchiuță” și „1-2-3” și de elevi din clasa a II-a de la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Suceava.






