La Iulius Mall Suceava a avut loc, la sfârșitul săptămânii trecute, vernisajul expoziției de pictură cu genericul „Artă și stiluri”, a artistului sucevean Nicolae Zepciuc.
„Este prea frumoasă pictura ca s-o fac doar într-un singur stil”
Pictor autodidact, Nicolae Zepciuc spune că s-a „jucat” cu culorile de mic copil, a învățat singur să-și prepare pânza, să combine culorile și să picteze. A lucrat ca dulgher, tâmplar, parchetar și, după pensionarea din motive de sănătate, s-a dedicat picturii făcând, la început, reproduceri după lucrările unor artiști celebri (Renoir, Van Gogh, Picasso…).
Puternic influențat de aceștia, a continuat să picteze fără să fie preocupat să-și formeze un stil propriu, să-și contureze o manieră de expresie plastică personală.
„Este prea frumoasă pictura ca s-o fac doar într-un singur stil”, spune el, concentrându-se cu precădere asupra subiectelor și cromaticii lucrărilor sale.
„Fără pictură aș fi un om fără viață”
Nicolae Zepciuc spune că lucrează numai la lumina zilei, ca să poată stăpâni bine culorile.
„Fără pictură – spune el – aș fi un om fără viață. Culorile îmi trezesc o satisfacție deosebită. Nu-mi alcătuiesc o paletă anume, ci utilizez culorile după propriul meu impuls. Am stricat atâtea culori până am învățat să pictez, până mi s-a format mâna”.
„Am exersat mult până am prins curaj – mărturisește Nicolae Zepciuc – și cred că aș fi înaintat mai mult în pictură dacă aș fi avut un atelier. Când lucrezi trebuie să fii relaxat, să nu ai probleme, să nu fii stresat, pentru că nu-ți iese cum trebuie. Câteodată termin lucrarea într-o singură zi, alteori trebuie să revin asupra ei. Când fac o analiză pe centimetru pătrat, mai găsesc după câteva zile câte ceva care nu-mi convine, fac corecturile necesare și-apoi pot să dau lucrarea deoparte pentru că știu că nu mai am nimic de făcut la ea”.
Este mulțumit de lumea creată de el, o lume care-i zâmbește prin culoare
Pentru Nicolae Zepciuc nu contează neapărat rezultatul activității sale artistice (nu este un vânător de titluri și premii), ci pictura însăși.
Este mulțumit de lumea creată de el, o lume care-i zâmbește prin culoare, lume în care se simte confortabil și în care se întâlnește cu Renoir, Van Gogh și Picasso, dar și cu marii naivi, cei care au găsit formula de a fi autentici într-o lume contrafăcută, dezvăluind miraculosul din spatele banalului.
A realizat numeroase portrete, peisaje, naturi statice și compoziții cu care s-a prezentat, în mai multe rânduri, în fața publicului, în expoziții personale și colective.
Printre cei care l-au încurajat s-au aflat artiștii plastici Mihai Pânzaru PIM și Iulian Dziubinski, care au venit alături de el și la acest vernisaj.
30 de lucrări în ulei pe pânză, lucrări din anii anteriori și creații recente
Expoziția, organizată la Iulius Mall Suceava sub egida Alianței Pro Bucovina și a Societății Artiștilor și Amicilor Artelor Plastice din Bucovina, etalează 30 de lucrări în ulei pe pânză, lucrări executate atât în anii anteriori, cât și câteva creații recente, din anul 2014, ridicate de pe șevalet cu doar câteva zile în urmă, când culorile nu erau încă bine uscate.
Așa cum a spus Nicolae Zepciuc, următoarea expoziție, pe care o va prezenta pe data de 25 martie, de Ziua Poliției Române, va fi la Galeria „Millenium”, de la Inspectoratul de Poliție Județean Suceava. Către sfârșitul anului și-a propus să realizeze o expoziție retrospectivă, prilej cu care intenționează să lanseze și primul său catalog.