Obștea Sfintei Mănăstiri Dragomirna, Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) – Filiala Suceava, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava și Asociația „Artă și Umanitate”, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Pimen,au organizat miercuri, la Galeria de Artă „Ion Irimescu” din municipiul Suceava, vernisajul expoziției cu genericul „Icoana de la meșteșug la mărturisire”.
„Hrană duhovnicească”
Expoziția găzduită de galeria de artă suceveană constituie, așa cum a spus la deschidere artista plastică Lucia Pușcașu, președintele UAP – Filiala Suceava, „prima acțiune de colaborare a filialei artistice sucevene cu atelierul de minunății al Sfintei Mănăstiri Sucevița”, atelierul „Mitropolit Anastasie Crimca”, înființat cu câțiva ani în urmă.
Stavrofora Macrina Săucinițanu, stareța Mănăstirii Dragomirna, care a rânduit ca evenimentul să înceapă cu o rugăciune (întrucât, prin această expoziție, „duhul mănăstiresc a fost adus în afara mănăstirii”), a spus că este cea de-a patra expoziție care prezintă produsele artistice realizate în Atelierul „Mitropolit Anastasie Crimca”. Este vorba de 38 de icoane pictate pe lemn, 13 miniaturi copiate după manuscrisele lui Anastasie Crimca și păstrate în muzeul mănăstirii și câteva ouă pictate, „hrană duhovnicească” menită să ne fie de folos în aceste zile în care ne pregătim pentru Marele Praznic al Învierii Domnului.
„Toate icoanele au legătură cu icoana cea mare a Mântuitorului”
Pr. Vasile Baltag, consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a spus că icoana care reprezintă „transfigurarea nevăzutului”, ne prezintă „o altă realitate” și este „o expresie a frumosului” care are „rolul predicatorial, al cuvântului rostit”.
„Fiecare imagine zugrăvită în icoană – a subliniat el – are corespondent în Sfânta Scriptură și ne prezintă lumea pe care ar trebui să o căutăm mai mult”.
Pr. Lucian Mocrei a spus, la rândul său, că „toate icoanele au legătură cu icoana cea mare a Mântuitorului”, accentuând faptul că „chipul Mântuitorului este începutul fiecărei icoane”.
El a reliefat că „harul lui Dumnezeu nu încetează a lucra în Biserică” și că „adevăratele icoane sunt cele realizate în atelierele mănăstirești”.
„Pictarea icoanelor este, deopotrivă, un efort artistic și un efort religios plin de rugătoare osârdie”
O prezentare mai amplă a expoziției, cu accent pe modalitățile stilistice de realizare a icoanelor, a făcut artista plastică prof. Camelia Rusu Sadovei, fondatoarea secției Conservare-Restaurare din cadrul Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.
„Pictarea icoanelor – a spus ea – este, deopotrivă, un efort artistic și un efort religios plin de rugătoare osârdie. Este, din perspectivă evanghelică, unirea voinței proprii cu voința divină, iar sinergia celor două componente, divinul și umanul, naște limbajul prin care se descoperă lumii taina veacului ce va să vină”.
„Îmbinarea măiestriei tehnice – a încheiat ea – cunoașterea problemelor de culoare, desen, compoziție, în rigoarea artistică deja cunoscută, cu o perspectivă nu doar estetică ci și eclesială, prin practica liturgică, este una dintre cele mai înalte și profesionale modalități de a aduce în mijlocul credincioșilor icoana, în adevăratul sens al cuvântului”.
„Ne plecăm în fața măicuțelor care au realizat aceste icoane”
Icoanele expuse executate în Atelierul „Mitropolit Anastasie Crimca” al Mănăstirii Dragomirna au fost realizate, așa cum a precizat stavrofora Macrina Săucinițanu, „de sora Daniela Moraru, sora Elisabeta Schipor, rasofora Gabriela Asavei și monahia Ambrozia Rugină”, cu „ascultarea de a mărturisi credința ortodoxă prin imagine, prin linie și culoare”.
„Ne plecăm în fața măicuțelor care au realizat aceste icoane”, a spus la final artista plastică Lucia Pușcașu.