La Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului a avut loc, săptămâna trecută, vernisajul Expoziției-concurs „Sărbătoarea Învierii – Spiritualitate și tradiții prin ochi de copil”, proiect național aflat la cea de-a IV-a ediție, organizat de Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) „Sf. Andrei” – Gura Humorului și Inspectoratul Școlar Suceava în parteneriat cu Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, Parohia „Sf. Cuv. Parascheva” – Molid, Școala „Iorgu G. Toma” – Vama și Școala „Teodor Balan” – Gura Humorului.
520 de elevi și preșcolari, din 51 de unități de învățământ din 16 județe, și 220 de cadre didactice coordonatoare
Așa cum ne informează coordonatorul de proiect, prof. Livia – Teodora Țebrean, „prin această expoziție de arta religioasă, artă popularăși concurs de cunoștințe religioase încercăm să punem la dispoziția elevilor din învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal, din județul Suceava și din alte județe din țară, multe și variate cunoștințe din domeniul tradițiilor, micii creatori având astfel posibilitatea să-și exprime personalitatea, să vibreze și să trăiască bucuria și puritatea copilărească”.
Cea de-a patra ediție a expoziției-concurs vizează trei secțiuni: Artă sacră (icoane pe lemn, sticlă piatră, carton), Artă populară (cusături tradiționale, broderie manuală, ouă încondeiate, sculptură în lemn) și Artă decorativă (colaje, felicitări, obiecte decorative realizate din materiale diverse).
Au participat cu lucrări 520 de elevi și preșcolari, din 51 de unități de învățământ din 16 județe din țară, precum și 220 de cadre didactice coordonatoare.
Diplome de excelență, moment artistic, mesaj al elevilor iconari
Așa cum a spus în cuvântul de deschidere părintele inspector Gheorghe Hostiuc, „Învierea Domnului reprezintă cel mai mare eveniment din istoria mântuirii noastre, care stă la temelia credinței și a Bisericii Creștine”.
Au fost înmânate de către prof. Mihail Ciocoiu, directorul CSEI „Sf. Andrei” – Gura Humorului, diplome de excelență tuturor participanților, partenerilor și colaboratorilor.
În cea de-a doua partea a manifestării, prof. Elena Codreanu a vorbit despre obiceiurile și tradițiile populare străvechi din Bucovina, iar elevii coordonați de Paraschiva Țenovici și Casandra Buburuzan au realizat un moment artistic, reconstituind pe scenă un obicei păstrat din străbuni, șezătoarea.
Manifestarea s-a încheiatcu un mesaj al elevilor iconari, Andrei Aslam (clasa a VII-a, CSEI „Sf. Andrei”), Grigorie Simion Slevoacă și Teodor Gavrilean (clasa a IV-a, Școala „Teodor Balan”).




