Expoziția „Aurul și argintul antic al României”, deschisă la Muzeul de Istorie Suceava, poate fi vizitată până pe 16 februarie, de marți până duminică, între orele 9:00-17:00.
Inițial, „Aurul și argintul antic al României”, o expoziție excepțională, unică prin valoarea și importanța exponatelor, ar fi trebuit să fie prezentă la Muzeul de Istorie Suceava până pe 29 ianuarie, dar conducerea muzeului a solicitat o prelungire a șederii expoziției la Suceava. ”Aurul și argintul antic al României” cuprinde 1.065 de piese, cele mai frumoase și vechi obiecte realizate din aur și argint descoperite pe teritoriul României, podoabe din aur și argint, armament de paradă, piese de harnașament, veselă geto-dacică, monede, opaițe și alte piese din aur și argint care acoperă, cronologic, o perioadă cuprinsă între mileniul al V-lea î.Hr. și secolul al VII-lea d.Hr.
Se află pentru prima dată la Suceava piese din tezaurele de la Rădeni, Perșinari, Agighiol, Pietroasa, Apahida și Cluj-Someșeni, piese descoperite în timpul cercetărilor arheologice efectuate de peste 100 de ani în situri de pe întreg teritoriul țării și care sunt printre cele mai valoroase bunuri din patrimoniul cultural al țării noastre, multe unice în Europa și în lume. Muzeul Bucovinei din Suceava a contribuit cu zece piese, toate din aur: aplicele de la Cajvana (secolul VI î.Hr.), pandantivul de la Rotopănești (secolul V d.Hr.) și tezaurul cu monede bizantine de la Udești (secolul VII d.Hr.), toate descoperite în cadrul unor cercetări arheologice efectuate cu specialiști ai Muzeului de Istorie din Suceava.
Exponatele sunt însoțite de un amplu material explicativ, cu o documentație fotografică detaliată, care pune în evidență aspecte puțin vizibile cu ochiul liber. Sunt integrate prezentări ample dedicate contextelor în care obiectele au fost descoperite și particularităților constructive ale acestora. Secțiuni speciale sunt dedicate tehnicilor de prelucrare a metalelor prețioase și locurilor de descoperire a pieselor.
Program prelungit
Expoziția „Aurul și argintul antic al României” poate fi vizitată până pe 16 februarie
