Excesul de fructe poate fi o cauză a apariției obezității



Excesul de fructe poate fi o cauză a apariției obezității
Excesul de fructe poate fi o cauză a apariției obezității

Excesul de fructe poate fi o cauză a apariției obezității, cei care încearcă să consume cât mai multe fructe, considerând că se hrănesc sănătos, fiind apoi surprinși de kilogramele acumulate, potrivit specialiștilor britanici citați de cotidianul Daily Mail.
Cei mai mulți oameni cred că fructele nu pot fi decât benefice pentru sănătate, așa că unii fac chiar un efort pentru a își spori consumul de fructe, având mereu un măr în geantă și optând pentru salată de fructe la desert.
Dar se pare că unii oameni chiar mănâncă prea multe fructe, ceea ce le provoacă probleme de sănătate, precum obezitate și degradare a dinților.
Fructele au un conținut bogat de vitamine, fibre și antioxidanți, care protejează organismul de boli, recomandarea fiind de a consuma cinci porții de fructe și legume proaspete pe zi – trei de legume și două de fructe. Însă, în funcție de fructele alese, aportul de zahăr (fructoză) poate fi mai mare decât se credea. De exemplu, o caisă are 0,45 grame de fructoză, o prună – 1,6 g, o smochină proaspătă – 2 g, un kiwi – 3 g, o portocală – 3,6 g, cinci căpșuni – 4 g (o linguriță de zahăr), o banană – 5,5 g, un mango mic – 6 g, un grapefruit – 7 g, un măr Golden – 11 g și un ciorchine de struguri de 500 de grame – 39 g (aproape 8 lingurițe de zahăr).
Totodată, fructele conțin și ele calorii ca orice alte alimente, iar caloriile din fructe pot provoca îngrășarea în aceeași măsură ca cele din ciocolată, spune doctorul Carel Le Roux, consultant pe probleme de metabolism la Imperial College London.
Persoanele care au o greutate normală pot depăși doza de fructe recomandată zilnic, dar cei care sunt supraponderali, au colesterolul mare sau suferă de diabet pot avea probleme din cauza consumului excesiv de fructe.
„Fiecare consumă anumite alimente în exces. Dar oamenii care mănâncă fructe în exces sunt adesea atenți la siluetă. Am văzut pacienți care nu își puteau explica obezitatea, pentru că ei mâncau sănătos, iar apoi a reieșit că mâncau prea multe fructe sau beau sucuri de fructe toată ziua, având un aport de 300 de calorii în câteva minute”, spune Le Roux.
Medicul mai precizează că, în aceste cazuri, nu este vorba de lipsa autocontrolului, ci de faptul că zahărul din fructe – fructoza – nu creează senzația de sațietate, așa cum face zahărul obișnuit.
Creșterea greutății corporale nu este singura problemă provocată de prea multă fructoză. Aceasta poate, de asemenea, crește nivelul trigliceridelor (un tip de grăsime din sânge), ceea ce poate cauza boli de inimă.
Nu în ultimul rând, zahărul din fructe atacă dinții, ca și acidul din citrice. Spălatul pe dinți imediat după consumarea unui pahar cu suc de portocale duce la pierderea unor mici cantități de smalț, deoarece acesta este înmuiat de acid și nu se întărește la loc decât după 30 de minute.