În mai puțin de trei săptămâni, de la 1 martie, va intra în vigoare Hotărârea de Guvern care aduce modificări importante în ceea ce privește gestionarea problemei câinilor fără stăpân. De aplicarea noilor prevederi legale va răspunde Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, care a transmis un avertisment cu privire la noutățile legislative. După 1 martie fiecare câine ar trebui să fie microcipat și să aibă carnet de sănătate, inclusiv cei fără stăpân care, tot după lege, nu mai au ce căuta pe străzi, ci doar în adăposturi. De asemenea, cel mai important, noua lege permite primarilor să dispună eutanasierea câinilor fără stăpân, după un termen de 14 zile lucrătoare în care animalele vor putea fi adoptate.
Decizii de eutanasiere pentru fiecare câine
Cheia HG 1059/2013, publicată în Monitorul Oficial al României pe 23 decembrie 2013, care intră în vigoare de la 1 martie 2014, este la articolul 35.
Aici se precizează că decizia de eutanasiere a câinilor care nu au fost revendicați, adoptați sau menținuți în adăposturi, după expirarea unui termen de 14 zile lucrătoare de la cazarea acestora, va fi emisă prin completarea de către împuternicitul primarului localității a unui formular special, al cărui model este prevăzut în hotărârea de guvern. Decizia de eutanasierea ar urma să se facă pentru fiecare patruped în parte, iar în decizie vor fi trecute datele de identificare ale animalului și data la care a fost capturat, pentru a fi justificat termenul de 14 zile.
Foarte important, legea nu impune eutanasierea, ci doar o permite, în funcție de strategia pe care o va adopta fiecare autoritate locală.
Primarul Ion Lungu: „Dacă va fi nevoie, vom recurge și la eutanasiere”
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat în mai multe rânduri că eutanasierea este o ultimă soluție, însă, după ce vor fi epuizate restul variantelor, se poate ajunge și la aceasta.
„Avem realizată o nouă strategie, pornind de la noile norme în privința gestionării câinilor fără stăpân. Trebuie să respectăm toate etapele prevăzute în lege, vrem să strângem cât mai mulți câini, pe cât posibil să-i salvăm, prin încredințarea lor prin adopție, dar dacă va fi nevoie, vom recurge și la eutanasiere”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.
Serviciile de prindere a câinilor de pe străzi urmează a fi externalizate, personalul primăriei angajat la adăpost fiind insuficient, iar angajările fiind interzise prin lege.
Problemă mai puțin stringentă în localitățile cu puțini câini
Referitor la aceeași problemă, primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a precizat că în 2014 a fost aprobat buget pentru un adăpost de câini la Fălticeni, iar patrupedele fără stăpân vor ajunge acolo.
„Intenționăm să concesionăm gestionarea acestei probleme unei firme, prin licitație publică. Vom pune la dispoziție un adăpost unde vor ajunge câinii fără stăpân din Fălticeni”, a declarat primarul din Fălticeni. El a precizat că după ce în 2013 firma din Roman cu care primăria a avut contract a strâns în jur de 300 de câini fără stăpân, pe străzile din Fălticeni au mai rămas doar în jur de 100 de maidanezi.
„E prematur să spun acum dacă acești câini vor fi eutanasiați ori vor rămâne în adăpost”, a mai spus Cătălin Coman.
Avantajul celor de la Fălticeni este că au de rezolvat o problemă minoră, numărul de câini fiind redus.
Proanimals, de acord cu strângerea imediată a câinilor, nu și cu eutanasierea
Doinița Cocriș, președintele Asociației Proanimals Memory of Tina, a declarat, referitor la noile prevederi legale, că eutanasierea nu este o soluție. În opinia ei, atâta timp cât nu se face o campanie serioasă de sterilizare, inclusiv la patrupedele cu stăpân, eutanasierea nu va rezolva problema câinilor de pe străzi. Ba mai mult, eutanasierea ar fi și costisitoare, spune Doinița Cocriș.
„Sucevenii nu vor să mai vadă câini pe străzi, asta este problema care trebuie rezolvată și susținem necesitatea ca animalele să ajungă cât mai repede în adăposturi. Soluția este stoparea înmulțirii, trebuie alocate fonduri mai mari pentru sterilizare. Apoi, vom continua intens și adopțiile”, a spus Cocriș, făcând referire la adopțiile din Germania. În 2014, 60 de câini de la adăpostul din Suceava au fost trimiși în Germania, spre adopție, iar un alt lot de 30 de patrupede va fi trimis săptămâna aceasta.
Microciparea și carnetul de sănătate, obligatorii și pentru câinii cu stăpân
Trebuie spus că noua hotărâre de guvern aduce și alte modificări importante.
Vasile Semeniuc, purtătorul de cuvânt al DSVSA Suceava, a avertizat că de la 1 martie 2014 deținerea câinilor neidentificați și neînregistrați este interzisă. Asta înseamnă că proprietarii de câini trebuie să ia legătura cu medicii veterinari pentru ca animalele să fie microcipate și să aibă carnete de sănătate. Astfel, fiecare câine va putea fi ușor de identificat. Printre altele, fiecare câine va avea un cod unic de identificare, din 12 cifre, dar și un cod de țară.
„Medicii vor întocmi un registru electronic, o bază de date cu câinii cu carnet de sănătate”, a explicat Vasile Semeniuc.
Câinii de pe străzi, cu microcip, carnet de sănătate și perspectiva de a fi eutanasiați
Noua lege prevede că maidanezii de pe străzi intră în responsabilitatea autorităților locale. După ce vor fi prinși, câinii trebuie identificați (microcip și carnet de sănătate), în urma încheierii unor contracte cu medici veterinari, și apoi duși în adăposturi, unde să li se asigure norme de bunăstare, conform legii. După termenul legal de 14 zile se va putea trece apoi la eutanasiere.
Conform legii, nerespectarea dispozițiilor, atât în ceea ce privește autoritățile locale cât și proprietarii de animale, se va sancționa cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.
Momentul adevărului
Eutanasierea câinilor vagabonzi va deveni legală în mai puțin de trei săptămâni
