Problemă spinoasă

Eutanasierea câinilor fără stăpân, permisă de lege începând de astăzi



Decizia de eutanasiere poate fi luată după expirarea unui termen de 14 zile lucrătoare de la cazarea câinilor în adăposturi
Decizia de eutanasiere poate fi luată după expirarea unui termen de 14 zile lucrătoare de la cazarea câinilor în adăposturi

Începând de astăzi intră în vigoare HG 1059/2013, legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân după un termen de 14 zile, în care pot fi adoptați. Conform articolului 35 din lege, decizia de eutanasiere a câinilor care nu au fost revendicați, adoptați sau menținuți în adăposturi, după expirarea unui termen de 14 zile lucrătoare de la cazarea acestora, va fi emisă prin completarea de către împuternicitul primarului localității a unui formular special, al cărui model este prevăzut în hotărârea de guvern.
Legea aduce și alte noutăți importante. Proprietarii de câini trebuie să ia legătura cu medicii veterinari pentru ca animalele să fie microcipate și să aibă carnete de sănătate. Astfel, fiecare câine va putea fi ușor identificat. Practic, de astăzi deținerea câinilor neidentificați și neînregistrați este interzisă. Un alt aspect foarte interesant, câinii nu ar mai trebui să se afle pe străzi, orice animal hoinar intrând în responsabilitatea autorității locale. Conform legii, nerespectarea dispozițiilor, atât în ceea ce privește autoritățile locale cât și proprietarii de animale, se va sancționa cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.
În primă fază se va merge pe avertismente în aplicarea legii
Aplicarea legii intră în responsabilitatea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava.
Având în vedere că noile prevederi legale par foarte departe de realitatea existentă acum în Suceava, l-am contactat pe doctorul Vasile Semeniuc, purtătorul de cuvânt al DSVSA Suceava, pentru a afla ce vor face concret inspectorii sanitar-veterinari pentru a aplica legea.
El a arătat ca a fost întocmit un registru electronic în care s-a început înregistrarea tuturor câinilor, această muncă fiind încă la început.
„În primă fază vom merge pe avertismente verbale, iar apoi scrise, însă legea va fi aplicată, iar proprietarii de câini și autoritățile locale trebuie să intre în legalitate”, a declarat doctorul Vasile Semeniuc.
Un prim contract de gestionare a câinilor fără stăpân la Suceava
Problema câinilor de pe străzi a fost discutată și în ședința de joi a Consiliului Local Suceava, unde a fost aprobată asocierea cu un ONG, Asociația ProAnimals Tina, pentru asigurarea unor servicii gratuite pentru câinii din adăpostul Primăriei Suceava.
Principalele avantaje ale acestui contract, pentru municipalitate, constau în asigurarea gratuită a hranei câinilor din adăpost, asigurarea de asistență medicală veterinară, înființarea Registrului de evidență a câinilor comunitari fără stăpân capturați de pe raza municipiului, suportarea cheltuielilor de dotare a blocului operator cu instrumentele necesare pentru sterilizarea și tratarea câinilor și pisicilor, dar și cu materialele de igienă.
Mai mult, asociația se angajează să organizeze periodic campanii de sterilizare gratuită, identificare, microcipare și deparazitare a câinilor cu și fără stăpân, finanțate de partenerii săi din Germania.
Bani pentru prinderea câinilor de pe străzi
Asocierea aprobată de Consiliul Local nu cuprinde însă două probleme esențiale, prevăzute în legea de gestionare a câinilor fără stăpân: prinderea acestora de pe străzi și eutanasierea lor, după 14 zile de la prindere.
Deși în obligațiile Primăriei Suceava apare „suportarea cheltuielilor” pentru capturarea câinilor fără stăpân, nu este prevăzută nici o sumă, ceea ce a atras nemulțumirea unor consilieri locali, care au cerut măsuri exprese pentru reducerea numărului de câini liberi din oraș.
O astfel de propunere a venit din partea democrat-liberalului Lucian Harșovschi, care a propus ca pentru fiecare câine prins și predat municipalității să se plătească câte 2,5 lei.
„Vă asigur că în șase luni de zile nu mai sunt câini pe străzi nici în Suceava, nici în Botoșani”, a spus Harșovschi, care a calculat că, chiar dacă s-ar aduce și 5.000 de câini, tot nu ar fi o cheltuială prea mare pentru rezolvarea unei probleme atât de spinoase.
Propunerea sa nu a fost bine primită, pentru că în bugetul local pe 2014 nu au fost prevăzute sume pentru astfel de „achiziții” publice.
„Avem oferte de la vreo două firme pentru prinderea de câini de pe străzi, dar nu am putut veni cu propunerile lor în Consiliul Local pentru că nu avem buget pentru această activitate. Dar putem aproba o astfel de asociere, cu condiția ca plățile să fie făcute după rectificarea bugetară din vară”, a spus primarul Ion Lungu.
Tot într-o ședință viitoare vor fi analizate de consilierii locali și propunerile venite de la diverse firme și cabinete medicale pentru servicii precum eutanasierea câinilor fără stăpân, care poate fi aplicată începând de astăzi, conform legii.
De precizat că legea permite eutanasierea, dar nu obligă luarea acestei măsuri, decizia fiind la latitudinea fiecărei autorități locale.


Eutanasierea câinilor fără stăpân, permisă de lege începând de astăzi
Eutanasierea câinilor fără stăpân, permisă de lege începând de astăzi
Decizia de eutanasiere poate fi luată după expirarea unui termen de 14 zile lucrătoare de la cazarea câinilor în adăposturi
Decizia de eutanasiere poate fi luată după expirarea unui termen de 14 zile lucrătoare de la cazarea câinilor în adăposturi


Recomandări