– Ministrul Gheorghe Flutur a amestecat personal balmoșul pentru oaspeți
– Oficialii europeni au jucat în horă și au servit de zor plăcinte
Europarlamentarilor din grupul condus de vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, Frederich-Wilhelm Graefe zu Baringdorf, aflați zilele acestea în vizită prin județ, li s-au dezvăluit nu doar problemele și realizările din agricultura Bucovinei, ci și fața primitoare și gustoasă a acestei zone. Ceva din surprizele distractive și gastronomice li s-a arătat încă din timpul vizitei de lucru, prin afinata, vinul, zacusca, murăturile și mâncărica de ciuperci de la Spătărești și Horodniceni, dar ospitalitatea bucovineană a atins apogeul la Pojorâta, într-o seară bucovineană perfectă organizată în curtea gospodăriei prin care a mai călcat anul trecut și ministrul olandez al Agriculturii.
Ploaia a părut la început să ignore intențiile ospitaliere ale organizatorilor și l-a silit pe ministrul Flutur să protejeze vicepreședintele comisiei parlamentare europene cu o mare umbrelă albastră, plină de… lebede. Ministrul a precizat însă de la început, glumind, că obiectul protector din dotare nu are nici o legătură cu problema aviară. După ce ploaia a încetat, delegația a putut gusta din plin surprizele pregătite de cei din Pojorâta. Silvicultorii de la Ocolul Silvic Pojorâta s-au întrecut pe ei înșiși la amenajarea standurilor cu ciuperci și fructe de pădure. Pentru că europarlamentarii nu puteau fi duși pur și simplu în codru, ciupercile veritabile au fost aduse la stand cu tot cu lemnele și mușchiul de pădure pe care crescuseră, iar oaspeților nu le-a venit să își creadă ochilor și au ținut să le atingă, ca să se convingă sunt adevărate. Locul în care se pregăteau cobzele de păstrăvi afumați l-a fascinat pe oficialul european din Comisia pentru Agricultură, care a asistat personal la prepararea unei astfel de cobze, de la pescuitul peștilor până la legarea cetinei. Printre alte tentații la care europarlamentarii au fost îndemnați să nu renunțe s-au numărat dulcețuri făcute în casă, miere, dar și câte un pic de afinată și zmeurată, ca să nu se lase biruiți de vremea destul de rece. Și la Pojorâta oaspeții au putut admira cu nesaț peisajul, îmbogățit cu o mică stână construită în curtea gospodăriei vizitate și s-au prins în horă cu ministrul Flutur, cu localnicii și cu familiile acestora, cuceriți de muzica antrenantă și de costumele populare pe care le purtau chiar și cei mai mititei dintre fiii satului.
Ca la orice petrecere bucovineană, după joc, bucovinenii și-au așezat iar oaspeții la masă, ca să mai guste din bucate, de această dată din cele pregătite la stână. Ministrul Flutur a amestecat personal balmoșul, care a dispărut cel mai repede în farfurii, ca să facă loc pe mesele întinse pentru mielul fript la proțap, cașul dulce, păstrăvul afumat, plăcintele dolofane și gogoșile pufoase, înainte ca alte bunătăți să fie propuse spre degustare la o pensiune din apropiere. În ce îi privește pe localnicii care au asistat la seara bucovineană oferită oaspeților europeni, aceștia s-au declarat sincer “bucuroși oricând de oaspeți” și gata să îi primească la fel pe europarlamentari și cu alt prilej.






