„Dimineața poeților” este o încercare de a-i readuce în atenția publicului pe poeții care au marcat începutul poeziei române moderne și, în același timp, de a le reda statutul lor de întemeietori ai acestui gen. Deși pline de sincronism, clișee, modele preluate din afară, repetiții, stihurile naive ale celor 11 poeți (frații Văcărești, Conachi, Bolintineanu, Asachi, Heliade, Cârlova, Alexandrescu, Alecsandri) au un farmec aparte, pe care doar cu această ocazie, prilejuită de Eugen Simion, cititorii îl descoperă. Ediția a IV-a, revăzută și adăugită, este îmbogățită cu două capitole noi, în care sunt amintiți și poeții minori de la 1850.
„Nu ascund faptul că acest eseu – spune Eugen Simion – este și rezultatul unui pariu cu mine însumi. Am citit de mai multe ori pe Conachi, Bolintineanu, Alecsandri… dar aproape totdeauna sub presiunea unei circumstanțe. Ca elev, am învățat pe dinafară testamentul lui Ienăchiță și am prins, mai ales, latura comică din Jalobele lui Conachi. Am recitat, ca atâția alții, Peneș Curcanul la serbările școlare, iar mai târziu, când spiritul meu a devenit mai exigent, aceste modele – deteriorate, printr-o laudă perpetuă și nediferențiată, de școală – nu mi-au mai spus mare lucru. Am simțit, acum, nevoia să mă întorc cu altă stare de spirit și cu alte instrumente de analiză la acești poeți care, într-o superbă dimineață a imaginației lor, au întemeiat poezia română modernă.”
„O carte (atribute rare în critică) luminoasă, caldă solară – așa cum subliniază Valeriu Cristea în postfața cărții – am spune sudică, scrisă cu plăcere, cu poftă, fără îndoială una dintre cele mai frumoase cărți apărute la noi de la «Istoria literaturii române» a lui G. Călinescu”.
Sursa: www.libris.ro