Senatorii din Comisia pentru sănătate au avizat, favorabil, marți, o inițiativă legislativă care prevede etichetarea produselor alimentare cu buline de diverse culori, în funcție de cât de sănătoase sunt daunătoare sunt.
Dacă propunerea legislativă privind unele măsuri suplimentare pentru etichetarea produselor alimentare, care îl are ca inițiator pe senatorul PDL Dumitru Staicu, va fi adoptată de ambele Camere al Parlamentului, produsele alimentare vor avea înscrisă pe etichetă sau pe ambalaj o bulină verde, portocalie sau roșie.
Astfel, bulina verde va fi folosită pentru produse alimentare sănătoase, care pot fi consumate zilnic, fără să prezinte vreun risc pentru sănătate, cea portocalie pentru produsele alimentare care trebuie să fie consumate cu moderație și cea roșie va fi utilizată pentru a marca produsele alimentare care conțin substanțe sau aditivi alimentari care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății.
Potrivit propunerii legislative, criteriile în baza cărora va fi acordată fiecărui produs alimentar câte o bulină vor fi stabilite de Ministerul Sănătății, care va avea în vedere factori precum gradul de pericol, tipul și cantitatea de aditivi alimentari din fiecare produs.
Comisia economică din Senat este cea care va întocmi raportul pentru această propunere legislativă, document care va fi prezentat plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.
Guvernul a transmis Senatului un aviz negativ, propunând respingerea inițiativei legislative.
În punctul de vedere al Executivului se arată că încadrarea tuturor alimentelor în cele trei categorii ar fi foarte dificil de realizat, chiar și în baza unor criterii prestabilite de Ministerul Sănătății, existând riscul apariției presiunilor din partea diferitelor categorii de producători de alimente ca produsele să fie încadrate în alte categorii decât cele impuse.
În document se mai arată că adoptarea proiectului ar crea bariere în libera circulație a produselor din spațiul comunitar, prin impunerea de prevederi naționale suplimentare.
Potrivit Guvernului, introducerea codului de culori pentru etichetarea produselor ar crea un dezavantaj competitiv pentru producătorii și comercianții din România, deoarece în țările învecinate nu există o legislație similară.
„Introducerea codului de culori pentru etichetarea produselor comercializate în România va crea impresia falsă că acestea sunt de calitate inferioară”, mai susține Executivul.