Săptămâna aceasta, în perioada 20-22 mai, se desfășoară etapa finală a programului educațional „Apă pentru orașul meu”, destinat elevilor claselor a IX-a din șase unități de învățământ, din localitățile Suceava, Fălticeni, Rădăuți, Gura Humorului și Vatra Dornei. Toți elevii participanți vor fi recompensați cu premii constând în materiale promoționale personalizate, iar în urma evaluării proiectelor pregătite, clasa desemnată câștigătoare va fi premiată de operatorul regional ACET cu o vizită la stația de epurare a apelor uzate din orașul. Acolo, personalul specializat din cadrul stației le va oferi elevilor informații suplimentare cu privire la modul de funcționare al sistemului de preluare a apelor uzate, respectiv procesele tehnologice de epurare a apelor uzate din orașul lor.
Prima ediție a acestui program inițiat de operatorul regional de servicii de apă-canalizare, ACET Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, a demarat pe 9 martie, activitățile interactive cu tinerii suceveni desfășurându-se pe o perioadă de peste trei luni. Printre acestea s-a numărat și sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei (22 martie), alături de 400 de elevi de clasa a IX-a din județul Suceava.
În cadrul acțiunilor organizate pe parcursul perioadei de implementare a programului, elevii au luat parte la întâlniri și prezentări PowerPoint susținute de reprezentanți ai ACET SA, prin intermediul cărora le-au fost transmise informații cu privire la rolul apei pentru viitorul omenirii în general și în dezvoltarea durabilă a orașelor în particular, la responsabilitățile tuturor față de mediu și resursele sale, precum și la modalitățile prin care ei înșiși pot ajuta la protejarea mediului înconjurător. La finalul activităților, elevii vor realiza un proiect în care vor prezenta viziunea lor asupra resurselor de apă aferente orașului, în viitorul apropiat (25-30 de ani), în contextul problemelor întâlnite în prezent (poluarea, deversările de substanțe chimice), respectiv soluțiile propuse privind combaterea poluării apelor.
Programul are ca principale obiective responsabilizarea elevilor și implicarea lor în probleme decizionale, promovarea și diseminarea problematicii actuale a apei, formarea unei atitudini responsabile față de resursa de apă în privința utilizării raționale și protejării acesteia, stimularea interesului elevilor pentru protejarea mediului înconjurător în general, a apei în special și, nu în ultimul rând, evidențierea interdependenței între calitatea apei, eficiența sistemelor de alimentare cu apă, de preluare a apelor uzate și calitatea vieții.
Programul este parte componentă a campaniei de conștientizare și publicitate din cadrul Proiectului „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Suceava”, finanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Operațional Sectorial Mediu.
20-22 mai
Etapa finală a programului educațional „Apă pentru orașul meu”, cu premii pentru toți participanții
