Cu o tradiție de aproape două decenii,Energy Globe Award(EGA), excelența în domeniul eficienței energetice, protejării mediului și promovării resurselor regenerabile, cea mai importantă competiție la nivel internațional din domeniul eficienței energetice și protejării mediului înconjurător, are o acoperire globală, până în prezent angrenând proiecte din peste 170 de țări participante. În România, competiția a fost organizată pentru prima dată în iulie 2016, de E.ON România.
Obiectivul competiției este de a premia ideile inovatoare care contribuie la protejarea mediului și la economisirea energiei, prin soluții de eficiență energetică. Participanții care propun cele mai bune proiecte pot obține premii de la partenerii concursului și de la inițiatorul acestuia în România – compania E.ON. O componentă importantă a participării la competiție este reprezentată de promovarea în media, prin diverse canale, a câștigătorilor și a proiectelor nominalizate, oferind ideilor respective șansa de a deveni o sursă de inspirație pentru ceilalți, de a crea emulație și modele de urmat.
Colegiul nostru a participat la acestă competiție cu proiectul „Energy playground”, propus de eleva Teodora Ghiuța, clasa 11 M, și coordonat de prof. Mihaela Cuțuhan.
„Energy playground – spațiu de joacă al viitorului“ este un loc de joacă acoperit, un spațiu de petrecere a timpului liber chiar în perimetrul școlii, în care activități precum pedalatul sau săritul corzii transformă mișcarea în energie. Cu ajutorul unor echipamente speciale de ultimă generație, joaca copiilor produce energie verde.
Bicicletele cu dinam, panourile solare, șotronul – care utilizează energie cinetică – alimentează monitoare pe care rulează animații și jocuri despre energia regenerabilă, protejarea mediului, adoptarea unui stil de viață sănătos. Toate acestea demonstrează că „Energy playground” este într-adevăr locul de joacă al viitorului.
Sub sloganul “Joacă-te inteligent! Natura te inspiră și te susține!“, Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului și-a propus atragerea copiilor și adolescenților pentru a dobândi, prin joc, comportamente dezirabile: de a fi mai sensibili și mai protectori față de mediu, de a acționa mai disciplinat, mai responsabil și mai prompt pentru respectarea naturii, prin cunoașterea și utilizarea energiilor regenerabile.
15 proiecte, câte trei pe fiecare dintre cele cinci categorii, au fost selectate pentru a rămâne în concurs. Clădiri de birouri „verzi”, case inteligente, stații de încărcare gratuită a vehiculelor electrice, campanii care promovează transportul sustenabil ori locuri de joacă unde mișcarea este transformată în energie – acestea au fost doar câteva dintre cele 15 proiecte, inițiative și idei nominalizate de juriul E.ON Energy Globe Award România pentru a rămâne în competiție.
Proiectul nostru a fost finalist la categoria Idei, alături de alte două. Proiectele finaliste au fost selectate dintr-un total de peste 150 de proiecte din domeniul eficienței energetice și protejării mediului înregistrate pe platforma energyglobe.ropână la termenul limită, 15 iulie.
Cele 15 proiecte nominalizate au fost departajate în urma unui proces de analiză realizat de un juriu independent. Departajarea s-a realizat pe baza unor criterii de evaluare, fiecare cu procentajele sale, care iau în calcul atractivitatea proiectului, gradul său de inovare, potențialul de replicare a respectivei inițiative și componenta legată de eficiența energetică.
Datele despre competiție au fost preluate de pe http://www.energyglobe.ro/proiectele-finaliste/energy-playground.
Prof. Mihaela Cuțuhan
Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului
“Energy playground” – un altfel de loc de joacă, proiect care a reprezentat Colegiul “Alexandru cel Bun” la finala competiției EGA România
