Romfilatelia a emis și a introdus în circulație filatelică începând cu data de 13 octombrie a.c. emisiunea de mărci poștale „Rase de oi din România”.
Parcă pentru a-l susține pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, care afirma că „oaia este o statuie vie” (propunând chiar ca oaia să înlocuiască frunza ca brand de țară), Romfilatelia dedică acestui animal, care se află printre primele domesticite de om și care în tradiția și mitologia populară română a căpătat valențe sacre, o emisiune filatelică alcătuită din patru valori.
Timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei este ilustrat cu rasa Merinos de Palas, cea mai perfecționată rasă de oi din România, competitivă pe plan național și internațional, o rasă creată și dezvoltată de cercetătorii români, care au dorit să obțină o oaie productivă, atât pentru lână, cât și pentru carne.
Merinosul de Palas s-a răspândit inițial în Dobrogea, apoi în Câmpia Dunării, iar mai târziu și în partea de est a țării, în județele Galați și Iași, precum și în unele localități din vestul țării. La maturitate, oile din rasa Merinos de Palas ajung la o greutate de 60-65 de kilograme, iar berbecii la 99-105 kilograme.
Țigaia este o rasă de oi de podiș, dezvoltată și crescută pentru producțiile de lapte, carne și lână. Rasa Țigaie are o constituție robustă spre fină și este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 4,00 lei.
Originară din sud-estul Mării Caspice, aceasta s-a răspândit și în Europa, în țări precum România, Bulgaria și Serbia.
Diversitatea culorilor la oi este dată de caracterul diferit al pigmentației lânii și a jarului de pe extremități. În cadrul rasei Țigaie există patru varietăți ce se deosebesc prin culoarea lânii: albă (bela), bucălaie, ruginie și neagră.
Cap Negru de Teleorman, denumită popular și „Carabașa”, este o rasă de oi cu o greutate corporală mare. Este o rasă de lapte – carne care este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei.
Această rasă de oi a fost dezvoltată de crescătorii din zona Teleorman, care au creat o populație de oi adaptabilă la condițiile de șes din această zonă.
Direcția principală de exploatare a acestei populații de ovine este orientată spre producția de lapte-carne și lână semi-fină, de culoare albă, cu fibre negre în cojoc.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 16,00 lei, este prezentată rasa de oi Țurcană, una dintre cele mai populare rase de oi din România. Denumită și „Regina Munților” sau „Bârsană” este rezistentă și oferă producții mixte de lapte, carne și lână.
Unele oi din această rasă nu prezintă coarne. Berbecii au coarnele puternice, în formă de spirală, cu vârful orientat în afară.
Cea mai valoroasă este varietatea albă, deoarece dă o cantitate mai mare de lână față de celelalte. Varietatea brumărie este răspândită, cu precădere, în nordul Moldovei, iar la Țurcana neagră, culoarea se întâlnește la miel și, pe măsură ce acesta înaintează în vârstă, blana devine roșcată sau seină, iar la vârsta adultă aceasta devine cenușie.
Emisiunea filatelică are un tiraj total de 42.780 de timbre, fiind realizate și 210 plicuri (FDC), echipate cu timbrele emisiunii, numerotate și obliterate cu ștampila „prima zi”.