Eliminarea taxelor vamale la importurile de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană va fi urmată de creșterea livrărilor din state europene pe piața românească, întețirea concurenței și, probabil, scăderea prețurilor, afirmă reprezentanții firmelor din acest sector.
Importurile din UE vor avea taxă vamală zero începând cu 1 ianuarie 2007, data aderării României la Uniunea Europeană, în timp ce pentru cantitățile importate din țări terțe România va aplica Tariful Comun, stabilit anual de UE. Anul trecut, media tuturor taxelor vamale stabilite prin Tariful Comun pentru produsele agricole a fost de 16,6%, iar nivelul mediu din România s-a plasat la 27,9%, potrivit firmei de consultanță PricewaterhouseCoopers (Pwc).
Reprezentanții firmelor din sectorul agroalimentar apreciază că eliminarea taxelor vamale va conduce la o creștere a importurilor românești din spațiul european, însă piața se va regla pe termen mediu și lung. Totodată, prețurile alimentelor din import ar putea scădea, iar producătorii locali vor recurge și ei la reduceri de prețuri, pentru a face față concurenței.
Pe piața laptelui importurile se vor dubla anul viitor, până la aproximativ 200 de milioane euro, potrivit președintelui Asociației Patronale din Industria Laptelui (APRIL), Valeriu Steriu.
Multe dintre firmele de profil vor fi nevoite să apeleze la importuri, întrucât vor putea realiza livrări pe piața comunitară numai dacă procesează lapte conform (care îndeplinește anumite criterii biologice stabilite de UE – n.r.), în condițiile în care 80% dintre crescătorii de vaci din România dețin una sau două animale și produc, în mare parte, lapte care nu corespunde cerințelor europene.
De asemenea, livrările de carne din spațiul european vor crește în 2007, însă volumul total al importurilor va rămâne aproximativ constant, pentru că firmele care acum aduc produse din Brazilia sau SUA se vor orienta către furnizori din state UE, anticipează patronatul din domeniu.
Firmele vor importa și cantități mai mari de zahăr alb, în detrimentul celui brut, în timp ce livrările europene de ulei nu vor crește simțitor, prețul oaleaginoaselor și uleiului fiind mai ridicat în UE decât în România, din cauza costurilor ridicate cu forța de muncă.
Creșterea importurilor ar putea determina reducerea prețurilor la alimente, atât la produsele importate, cât și la cele românești, firmele din piața locală fiind nevoite să se adapteze concureneței.
„Deși prețurile la multe produse au crescut în perioada premergătoare aderării, pe termen lung competiția pe piața unică europeană ar trebui să conducă la o reducere a prețurilor și un raport calitate-preț mai bun”, afirmă analiștii KPMG.
Produse lactate importate precum laptele UHT (pasteurizat la temperaturi ridicate – n.r) sau brânzeturile s-ar putea ieftini cu 20-30% anul viitor, spun oficialii Friesland Foods.
Firmele de panificație estimează la rândul lor reduceri de preț, de 10-15%, în prima parte a anului 2007, în cazul produselor importate. Scumpirea grâului la nivel mondial face însă ca prognoza privind evoluția prețurilor anul viitor să fie nesigură.
„Ar trebui să nu se mai regăsească cuantumul taxei vamale în preț, însă reducerea prețului depinde de politica fiecărui producător. Pe de altă parte, grâul continuă să se scumpească și, după majorarea prețului pâinii pe piața românească din luna octombrie – noiembrie, am putea asista la o nouă creștere anul viitor”, spune președintele patronatului Rompan, Aurel Popescu.
Carnea de porc și de vacă ar putea fi mai ieftină după aderare, la finele primului trimestru din 2007, în timp ce producătorii de carne de pui sunt optimiști și afirmă că nu vor exista fluctuații semnificative de preț anul viitor.
– România va aplica, de la 1 ianuarie 2007, și prevederile acordurilor de liber schimb
Piața zahărului va fi reglementată integral de UE din 2007, astfel că zahărul alb va avea un preț de referință la poarta fabricii impus de comunitatea europeană, de circa 630 de euro pe tonă, în timp ce patronatul din industria uleiului apreciază că o eventuală urcare sau reducere a prețurilor ar putea fi determinată numai de evoluția tarifelor la gaz, energie electrică și alte utilități și nu de eliminarea taxelor vamale.
România va aplica, de la 1 ianuarie 2007, și prevederile acordurilor de liber schimb sau de preferințe comerciale pe care UE le-a încheiat cu alte state, fiind nevoită să renunțe la acordurile cu state terțe în vigoare în prezent. De exemplu, începând cu 1 ianuarie 2007, vor scadea taxele vamale pentru importurile din unele state asiatice. Această situație îi va determina pe importatori să-și modifice strategia privind alegerea furnizorilor.
Firmele care se aprovizionează cu materii prime din afara UE ar putea fi avantajate de taxele vamale aplicate conform Tarifului Comun al UE țărilor terțe, întrucât acestea sunt in general mai mici decat taxele aplicate în prezent de România statelor din afara spațiului european. Reducerea taxelor vamale la importurile din țări din afara UE este mai evidentă pentru sucurile naturale, la care taxa va fi redusă de la 90% – 225% la 12,2% – 33,6%, ape minerale, unde scăderea va fi de la 120% la 9,6%, margarină vegetală – de la 40% la 16% sau bere, unde taxa va fi eliminată. În prezent, taxa vamală la importurile de bere este de 280%.
Importatorii din industria agroalimentară plătesc acum taxe vamale de până la 45% pentru carnea de porc și de vită adusă din UE și de până la 40% pentru cea de pasăre. Taxele vamale pentru produsele de panificație sunt de 15-20%, iar în sectorul zahărului alb de 90%. Pentru uleiurile brute nivelul taxei vamale este de 3,5%, iar pentru cele rafinate de 6,5%, conform datelor patronatelor de profil.
Economic
Eliminarea taxelor vamale la importurile din UE ar putea ieftini alimentele





