Proba de evaluare a competențelor digitale (16-20 iunie) a adus calificative mulțumitoare absolvenților de ciclu liceal care susțin în această vară examenul maturității. Astfel, din cei 4.772 de elevi suceveni care au fost prezenți la această testare, 1.582 au obținut, din partea comisiei evaluatoare, cel mai bun calificativ – „utilizator experimentat”, iar 1.531 au fost notați cu calificativul „utilizator avansat”. La Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, toți cei 147 de candidați au primit „utilizator experimentat”.
1.163 dintre examinați au fost apreciați ca fiind „utilizatori medii”, iar 344 de candidați au primit cel mai slab calificativ – „utilizator începător”.
141 de elevi care inițial se înscriseseră pentru a susține proba D din cadrul bacalaureatului nu s-au prezentat la examen.
După finalul probelor de evaluare a competențelor, în data de 30 iunie, 5.601 candidați vor susține prima probă scrisă a bacalaureatului 2014, cea de limba și literatura română.
Proba orală la o limbă străină, în această săptămână
5.055 de candidați ai sesiunii din vară a bacalaureatului 2014 susțin, începând de luni, 23 iunie, proba orală la o limbă străină (de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională), probă ce se desfășoară până la data de 27 iunie.
Pentru proba C a bacalaureatului, cei mai mulți absolvenți suceveni au ales să susțină examenul la limba engleză – 4.435 de elevi, 783 de elevi vor susține proba de competențe la limba franceză, 23 vor fi testați la limba spaniolă, 12 au ales limba germană modernă, iar doi elevi au ales pentru această probă limba rusă.
Graficul de desfășurare a acestei probe a fost stabilit de fiecare liceu, în funcție de numărul de elevi înscriși, candidații urmând a intra în examen respectându-se criteriul alfabetic.
Spre deosebire de celelalte probe de evaluare a competențelor, evaluarea competențelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulație internațională se face prin trei tipuri de probe: de înțelegere a unui text audiat, scrisă și orală.
Rezultatul obținut de fiecare candidat la proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională nu se exprimă prin note sau prin calificativele admis sau respins. Elevii vor primi calificative de la A1 până la B2, în funcție de rezultatul obținut. Astfel, A1 ia cine obține între 11 și 30 de puncte, A2 pentru cei care acumulează între 31 și 60 de puncte, B1 primesc elevii care obțin între 61 și 80 de puncte, iar calificativul maxim, B2, îl primesc cei mai buni absolvenți, cei care obțin peste 81 de puncte.
Susținerea acestei testări este o condiție necesară pentru participarea la probele scrise, indiferent de calificativul obținut.
De menționat că elevii care au promovat, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene. Astfel cei care au promovat examenul de IELTS sau TOEFL (pentru limba engleză), DALF, DELF, TCF și TEF (pentru franceză) sau alte certificate recunoscute (pentru germană, italiană, spaniolă sau portugheză) nu sunt nevoiți să susțină probele de evaluare a competențelor într-o limbă străină.