Prima probă

Elevii suceveni au început bacalaureatul degajați și fără emoții



Ieri a debutat examenul de bacalaureat 2014, proba de evaluare a competențelor de comunicare în limba română (proba A) fiind prima testare în fața căreia au fost puși absolvenții de clasa a XII-a.
Cu toate că a fost primul examen serios din viața lor, candidații nu s-au confruntat cu mari dificultăți la prima probă orală a bacului, ba dimpotrivă. Lipsa notelor i-a destins pe candidați, iar cât privește cerințele propuse, acestea au fost considerate “accesibile” chiar și de cei care nu s-au spetit învățând.
Candidații își rezervă emoțiile pentru probele scrise
La proba orală la limba română sunt așteptați să participe circa 5.321 de absolvenți de clasa a XII-a, aceștia urmând să susțină testarea până în data de 12 iunie.
Îmbrăcați decent, aproape sobru, candidații s-au prezentat în fața comisiilor de la ora 9.00. Impresia generală a elevilor a fost că subiectele propuse nu au avut un grad de dificultate ridicat, având în vedere că au trebuit să răspundă la câteva cerințe simple, pe baza unui text la prima vedere și să realizeze un text argumentativ.
Andreea este absolventă a Colegiului Național “Mihai Eminescu” Suceava, iar la ieșirea din sala de examinare, tânăra a declarat: “La prima parte am avut o epistolă. Trebuia să identific receptorul, emițătorul și să fac un rezumat. La partea a doua a trebuit să argumentez de ce sunt importante recomandările în viața unui tânăr. Eu am vorbit despre recomandările profesorilor pentru elevi și despre scrisorile de recomandare pentru joburi sau pentru o facultate de prestigiu. A fost ușor, am tratat subiectul cu lejeritate, fără emoții. M-am descurcat, deși mai mult m-am pregătit pentru probele scrise, de care ne e puțin teamă”, a mai adăugat eleva.
Despre prima probă, o altă absolventă a colegiului a menționat că “nu pot să zic că a fost greu, emoții nu am avut, mai ales că nu se pun note. La prima parte am avut de analizat o epistolă, iar în partea a doua a trebuit să vorbesc despre rolul modelelor în viața adolescenților”.
Nici elevii care așteptau să intre în sala de examen nu s-au arătat a fi stăpâniți de emoții sau îngrijorați de ceea ce avea să urmeze.
“La probele scrise, acolo e baza. Atunci o să se vadă clar care știe, cum știe și cât știe. Acum nu e nici o miză”, a menționat un absolvent.
La această probă, comisiile au evaluat capacitatea candidaților de înțelegere a unui text la prima vedere, de a-și exprima opinia în legătură cu textul primit, capacitatea de a argumenta un punct de vedere și calitatea discursului lor.
Pentru elaborarea răspunsurilor, candidații au avut la dispoziție câte 15 minute, iar pentru susținerea acestora în fața comisiei, câte 10 – 15 minute. Toate sălile de examinare în care bacalaureații au susținut prima probă au fost dotate cu dispozitive de supraveghere video.
Canditații care au susținut proba de competențe lingvistice vor primi, în funcție de răspunsurile lor, un calificativ (nivel de competență în comunicare): utilizator mediu, avansat sau experimentat. Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de bacalaureat.
Astăzi vor fi evaluați și candidații de la limba maternă
Examenul de bacalaureat continuă astăzi cu a doua zi de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Mai mult, tot astăzi va începe și evaluarea competențelor de comunicare în limba maternă (proba B). 18 absolvenți vor fi testați la limba ucraineană.



Recomandări

Cele mai bune rezultate din ultimul deceniu, la bacalaureat și olimpiade, pentru Colegiul „Hurmuzachi” Rădăuți

Cele mai bune rezultate din ultimul deceniu, la bacalaureat și olimpiade, pentru Colegiul „Hurmuzachi” Rădăuți
Cele mai bune rezultate din ultimul deceniu, la bacalaureat și olimpiade, pentru Colegiul „Hurmuzachi” Rădăuți

Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, i-a premiat pe elevii cu cele mai mari medii la bacalaureat și evaluarea națională

Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, i-a premiat pe elevii cu cele mai mari medii la bacalaureat și evaluarea națională