Zilele trecute, în orașul marelui Dobrin a fost organizată finala concursului „Cupa DHS”, concurs ce a ajuns la maturitate datorită susținerii tuturor partenerilor de anvergură din acest proiect: Ministerul Educației Naționale, Ministerul Afacerilor Interne – IGPR, CS DHS Silver Fox, Palatul Copiilor Pitești, Federația Română Sportul pentru Toți, sponsor principal SC Eurosport DHS SA Deva.
Participanții din 29 de regiuni ale țării au dovedit măiestrie în conducerea bicicletei în poligon și cunoștințe temeinice teoretice despre regulile de circulație, istoria bicicletei ajunsă anul acesta la a 200-a aniversare, de când baronul german Von Drais a creat-o.
În continuare prezentăm o scrisoare deschisă a unui om entuziast, educator de meserie, care a reușit să participe consecutiv la șapte ediții județene și la patru finale naționale. Elevii selectați, membrii echipajului mixt din generații diferite, chiar din comuna Slatina, județul Suceava, unde în urmă cu peste 450 de ani domnitorul Moldovei Alexandru Lăpușneanu construia vreme de 10 ani Mănăstirea Slatina: „…ca o cetate, înconjurată de ziduri groase și înalte de apărare, pe patru parți, prevăzute pe alocuri cu creneluri… întrucât în incinta mănăstirii se afla și Casa Domneasca” după scrierea învățătorului Vasile Țibulcă din monografia comunei.
Timp de patru zile ca de vacanță a avut loc în Argeș, unul dintre județele cele mai titrate ale patrulelor rutiere școlare, la Pitești, a VIII-a ediție a Concursului național de îndemânare pe biciclete și educație rutieră „CUPA DHS” – CAEN poz. 23. Așadar se impune să facem o analiză corectă a participării noastre la această acțiune. „SWOT-ul” de astăzi al proiectului în care sunt implicat și acum, în timp ce scriu din inimă cu rânduri ostenite, mă onorează ca educator, profesor al comunei Slatina, jud. Suceava.
Trăim cu emoții zilnice, dar la intensități diferite, iubim educația de toate tipurile, „subiecții” noștri au tot dreptul de a învăța permanent câte puțin din ceea ce le-ar cultiva abilitați de viață eficiente pentru o adaptare constantă. Trebuie să-i selectăm, să-i ascultăm, să învățăm să-i observăm, să-i „lustruim”, pentru că sclipirile lor sigur vor ajunge departe.
Suceava de anul acesta, proiectată pe podium fix între titanii educației rutiere Mureș și Vaslui, a fost scrijelită într-o carte a valorilor încă din 2013, la Constanța, când ne-am muncit dreptul de Campioni, cu grație divină, surprinzător chiar și pentru peluzele partizane.
Elevii Școlii Gimnaziale Slatina: mezina luptătoare Denisa Elena Dumitrache, ambițioasa Ana Maria Dănilă, căpitanul Vasile Iulian Dascălu, precum și consecventul Alex Vasilică Vornicu de la Școala Herla – PJ merită aplaudați! Și copiii pot scrie povești…
Conducerea școlii, Consiliul Local – Primăria Slatina i-au susținut imediat ce „au luat județul”. Pentru prezența meritorie la etapa națională îi vor premia.
Emoția lor a fost remarcată atunci când au fost îmbrățișați de un reprezentant direct al Ministerului Educației Naționale, dna inspector de specialitate Cătălina Chendea.
Cu bucurie s-au reîntâlnit cu inimoasa dna admin., prof. Yang Xi, sponsor principal Eurosport DHS SA – Deva, România, care a dăruit Școlii Slatina la Târgoviște, în 2016, o bicicletă de antrenament.
Drumul nostru către casă a fost lung și emoționant, însă copiii au fost stimulați pentru emiterea unor opinii personale, așadar dimineață am ajuns somnoroși, dar zâmbind la concluzii:
Mi-a plăcut mâncarea de la liceu, revederea unor prieteni, plimbarea cu taxiul, și în București, muzeul lui Dobrin, echipa de la Silverfox Deva, înghețată, Premierea, terasa de la mall Vivo, probele de atletism de la stadion, Parcul Trivale, muzica de la concert, animalele din zoo, bicicletele, „Catedrala Mântuirii” cu macarale în construcție, dansurile de la Palatul din Pitești, „Casa Poporului”, promisiunea cu premiul de acasă, cina improvizată în gară, cușeta din trenul spre casă.
În speranța că ceea ce nu ne-a plăcut se poate îmbunătăți, iar curând ne vom aminti doar volumul bagajelor și lipsa spațiilor din tren pentru bicicletă, multpreafericitul Suporter din rapidul personal către București și unii oameni sărmani în Gara de Nord.
Profunde mulțumiri doamnei Elena Lahman, care m-a învățat să scriu, să citesc și să visez în prima mea călătorie pionierească, alături de colegi ai Școlii Generale Nr. 8 Suceava la „Palma”, în județul nostru drag. Veșnică recunoștință bunicului Toader de la Slatina și pentru mama, mama mea…
Adânc respect pentru toți educatorii atât de prețioși copiilor noștri și tuturor promotorilor „colțurilor de rai“ educative.
Profesor Theodor Ioan Gășpărel, Școala Slatina
Elevii școlii din comuna Slatina au câștigat locul II la faza națională a concursului ,,Cupa DHS”
