Promovare

Elevii de clasa a VIII-a vor fi consiliați și informați despre clasele de învățământ profesional din județ



Ministerul Educației Naționale a publicat miercuri metodologia care reglementează organizarea și funcționarea învățământului profesional cu durata de trei ani. Potrivit documentului, admiterea în învățământul profesional cu durata de trei ani se va desfășura după informarea și consilierea elevilor cu privire la oportunitatea de a-și continua astfel studiile.
Începând cu anul școlar 2014-2015, clasele profesionale vor fi organizate după clasa a VIII-a, și nu după terminarea clasei a IX-a, cum a fost până acum. În ultimii doi ani, de când au fost reînființate, peste 1.500 de elevi suceveni s-au îndreptat către clasele profesionale.
„Săptămâna meseriilor”
Potrivit metodologiei, fiecare unitate care își propune să organizeze clase de învățământ profesional în anul școlar 2014-2015 va desfășura “Săptămâna meseriilor”, în cadrul căreia va promova învățământul profesional și tehnic, informații privind condițiile în care elevii pot avea acces la învățământul profesional și beneficiile acestei forme de pregătire profesională. Toți cei 7.700 de elevi de clasa a VIII-a din județ vor fi consiliați cu privire la oportunitatea continuării studiilor în învățământul profesional cu durata de trei ani.
Totodată, la nivelul unităților de învățământ vor fi organizate ședințe de instruire cu părinții și elevii pentru prezentarea procedurilor de admitere și a planului de școlarizare.
„Fiecare unitate de învățământ care, în anul școlar 2013-2014, școlarizează elevi în clasa a VIII-a, organizează și desfășoară activități de orientare și consiliere cu elevii, cu accent pe conștientizarea cerințelor pieței muncii și a oportunităților pentru carieră și de continuare a pregătirii prin învățământul profesional cu durata de trei ani”, se arată în metodologie.
La nivelul județului, activitățile de orientare și consiliere se derulează cu sprijinul consilierilor școlari ai Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava. Totodată, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava va organiza un târg al ofertelor educaționale în cadrul căruia va fi evidențiată oferta liceelor care organizează clase de învățământ profesional, dar și parteneriatele pe care acestea le derulează cu agenții economici. Totodată, IȘJ Suceava va edita o broșură a admiterii în învățământul liceal care va conține și procedura de admitere în clasele profesionale. Pentru înscrierea în învățământul profesional pot opta și elevii din învățământul special.
Parteneriate obligatorii cu operatori comerciali
Elevii din învățământul profesional beneficiază de susținere financiară, aceștia primind câte 200 de lei lunar. Cei trei ani de studiu se finalizează cu examen de certificare a calificării profesionale. Unitățile de învățământ care organizează învățământ profesional trebuie să aibă o bază materială adecvată desfășurării pregătirii elevilor, cadre calificate, precum și contracte încheiate cu operatori economici unde elevii își vor desfășura activitatea practică.
În anul școlar 2014-2015, la nivelul județului, clasele profesionale vor fi organizate de aceleași unități de învățământ care au avut astfel de clase și în ultimii doi ani, iar domeniile dintre care elevii vor putea alege sunt aceleași cu cele propuse până acum.
În anul 2013-2014, 22 de unități de învățământ au organizat clase profesionale, cu 14 calificări, fiind încheiate 118 parteneriate cu agenți economici. La nivelul județului, cele mai bine reprezentate specializări au fost cele de Mecanic auto, Ospătar, Tinichigiu, Vopsitor auto, Confecționer produse textile, Lucrător hotelier și Tâmplar universal.



Recomandări

Peste 400 de elevi din mediul rural au beneficiat de testare vocațională, de ateliere de autocunoaștere și de sesiuni de orientare profesională

Peste 400 de elevi din mediul rural au beneficiat de testare vocațională, de ateliere de autocunoaștere și de sesiuni de orientare profesională
Peste 400 de elevi din mediul rural au beneficiat de testare vocațională, de ateliere de autocunoaștere și de sesiuni de orientare profesională

Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, i-a premiat pe elevii cu cele mai mari medii la bacalaureat și evaluarea națională

Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, i-a premiat pe elevii cu cele mai mari medii la bacalaureat și evaluarea națională