După ore și ore de studiu, elevii și profesorii au parte, începând de luni, de o săptămână în cadrul căreia au prilejul să se relaxeze la teatru, spectacole, muzee, să se implice în ateliere de dans, muzică sau arte plastice, să participe în competiții școlare etc.
Cu toate că în prima zi a programului „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” vremea în Suceava nu a fost tocmai prietenoasă, ciorchini de preșcolari și elevi, însoțiți de câte 2-3 cadre didactice, chiar și de părinți, au forfotit, pe parcursul întregii zile, pe străzile orașului.
Deși s-au despărțit de cărți și caiete, elevii nu au avut timp să se plictisească, ba dimpotrivă. Pentru ei cuvântul de ordine a fost distracția, asta în vreme ce profesorii au avut obligația să le poarte de grijă și să-i coordoneze.
Școlile din județ au propus, pentru perioada 7-11 aprilie, vizite la Planetariul Suceava, la fabrica de pâine Mopan, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV), Poliție, Pompieri, Jandarmerie, Banca de Gene, la muzee etc. Nu au fost uitate nici activitățile sportive, cele de voluntariat, campanii sociale (antitutun, ecologice, de caritate), de educație rutieră, concursuri de gătit, de evidențiere a tradițiilor pascale, ateliere etc.
„Școala altfel”, la fabrica de pâine
Pentru „Săptămâna altfel”, numeroase instituții de învățământ din județ au optat să ducă elevii la fabrica de pâine Mopan de pe strada Traian Vuia, unde aceștia au asistat la fabricarea pâinii. Copiilor li s-au explicat toate etapele parcurse, unele familiare, altele cu totul noi.
Specialiștii le-au explicat oaspeților cum decurge procesul tehnologic, iar micuții au luat aminte la tot ce au auzit. Au văzut cum se amestecă aluatul, cum se pune la dospit și așa mai departe. Bucuria elevilor a fost sporită de faptul că nu au plecat fără a gusta din produsele realizate chiar sub ochii lor, aceștia fiind răsplătiți pentru vizită cu multe cornuri proaspete.
Potrivit Magdei Florina Ciubotaru, învățător în cadrul Colegiului Național „Mihai Eminescu” Suceava, „îmi doresc ca prin această vizită elevii să-și dezvolte respectul față de meserii, în general, și să conștientizeze faptul că pentru lucrurile pe care le au acasă muncesc numeroși oameni”.
”Prin intermediul acestui program, ne dorim să scoatem copiii din mediul școlar, să ia contact cu lucruri și oameni noi, să-și formeze noi deprinderi. Vrem să spargem rutina, să ne despărțim pentru câteva zile de cărți și caiete și să facem lucruri deosebite”, a mai declarat învățătoarea aflată în vizită cu elevii săi la fabrica din Ițcani.
Planetariul, în topul obiectivelor pentru „Săptămâna altfel”
Aglomerație a fost și la Planetariul Suceava, obiectiv inclus în programul săptămânii atât de elevii de gimnaziu, cât și de liceu.
Câteva clase de elevi ai Școlii Gimnaziale Gălănești au vizitat, pentru prima dată, Planetariul Observatorului Astronomic Suceava, iar impresiile de la ieșire au fost pozitive.
„Am văzut constelații, planete, soarele, luna. Cele mai interesante sunt constelațiile, sunt foarte frumoase. Nu m-am gândit că niște stele de pe cer iau forme de animale, lucruri. Sunt minunate”, a povestit fascinată Magda, elevă a școlii din Gălănești.
„Am văzut cum se proiectează Carul Mare, Carul Mic, am văzul planetele. Îmi place «Săptămâna altfel». Gătim, am fost la biserică, mergem la muzeu, aș vrea să fie mai des”, a declarat Gabriela, elevă tot la școala din Gălănești.
Mii de participanți înscriși la activitățile organizate de Universitatea „Ștefan cel Mare”
Mii de participanți s-au înscris la activitățile propuse de USV în săptămâna „Școala altfel”, aceștia fiind așteptați în campus în cursul acestei săptămâni. Printre cele mai solicitate activități se află vizitarea Planetariului Astronomic, proiecții de filme educative în format 3D, vizitarea laboratoarelor de inginerie și științe aplicate, spectacole de teatru, activitățile „Cum să ne menținem postura corectă?”, „Pizza «student» – analiză senzorială”, „Programarea dispozitivelor Android”, „Antrenamentul emoțional”, „Procese simulate”, „Întreprinderi simulate”, „Roboți”, „Turul Campusului USV”.
Potrivit reprezentanților USV, „instituția a pregătit peste 100 de activități de tipul atelierelor practice, dezbaterilor, prelegerilor interactive, activităților educative non-formale, sportive și culturale menite să răspundă intereselor și preocupărilor diverse ale elevilor”.