În perioada 6-11 iunie 2014, Moscova a găzduit cea de a XIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Limba Rusă, competiție ce se desfășoară o dată la 4 ani.
Două sucevence, eleve la Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret”, au făcut parte din lotul ce a reprezentat România la această competiție, ambele fiind premiate.
Mihaela Rotaru (clasa a X-a) și-a adjudecat premiul I, iar Cristina Negrub (clasa a XII-a) a primit premiul al II-lea, dar s-a clasat și pe poziția a II-a la Concursul „Tânărul Orator”, organizat în cadrul olimpiadei.
Elevele au fost coordonate de prof. Svetlana Florea de la colegiul sucevean.
România a avut cel mai bun rezultat
Lotul național al olimpicilor din România a fost reprezentat de 18 elevi.
Examenele obligatorii la olimpiadă au însumat un proiect pe o temă impusă, un examen de cultură și civilizație rusă, un examen oral de înțelegere și analiză a unui text. De asemenea, au fost organizate două concursuri facultative – interpretare creativă a unui text și discurs argumentativ pe teme impuse.
Lotul național olimpic al României a avut o prestație extraordinară, apreciată de organizatori și toți participanții, obținând 21 de premii, cele mai multe în rândul echipelor naționale participante.
La ceremoniile de deschidere, respectiv de premiere ale olimpiadei, a participat ambasadorul României în Federația Rusă, Vasile Soare, care i-a încurajat și apoi felicitat pe olimpicii români pentru rezultatele remarcabile obținute la cea de a XIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Limba Rusă de la Moscova.
Lotul național olimpic al României a fost invitat pe 12 iunie la Ambasada României la Moscova, unde tinerii olimpici însoțiți de profesorii îndrumători au fost felicitați de întregul colectiv al misiunii diplomatice, ambasadorul Vasile Soare apreciind aptitudinile de limba rusă și buna pregătire a elevilor români, precum și nivelul învățământului din țara noastră care au făcut ca olimpicii români să obțină cele mai multe premii la competiția internațională din capitala Federației Ruse.
La Olimpiada din acest an au participat 216 de elevi din 30 de țări: Austria, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Republica Populară Chineză, Republica Socialistă Vietnam, Germania, Israel, Italia, Finlanda, Kazahstan, Kirghizia, Letonia, Lituania, Moldova, Mongolia, Olanda, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Tadjikistan, Muntenegru, Elveția, Estonia, Macedonia, Coreea de Nord, Franța.