Cunoscutul restaurant catalan El Bulli a fost desemnat cel mai bun din lume, devansând astfel „campionul en-titre”, britanicul Fat Duck. Clasamentul a fost realizat în urma unei evaluări realizate de revista britanică Restaurant Magazine și include 50 de localuri de elită din toate colțurile lumii. Amplasat într-un mic golf din Caja Montjoi, nordul Barcelonei, El Bulli este deschis doar șase luni pe an, din aprilie până în septembrie, iar dacă vreți să savurați delicioasele bunătăți de aici trebuie să așteptați până anul viitor, pentru că deocamdată toate locurile au fost rezervate.
Bucătarul-șef Ferran Adria, care este și proprietarul localului, este originar din Barcelona, iar preparatele sale sunt considerate ca făcând parte din așa-numita „gastronomie moleculară”, o ramură relativ nouă a artei culinare, considerată o știință în adevăratul sens al cuvântului. În cadrul acestei ramuri, noile tehnologii, cum ar fi, de exemplu, laserul, sunt folosite în scopul obținerii unor preparate culinare cu totul ieșite din comun, textura și gustul acestora fiind total diferite de cele tradiționale. Meniul restaurantului include extravaganțe gastronomice precum foie gras cu înghețată, dar și omlete „surpriză”, care conțin caviar și pepene verde, fructul pasiunii, mentă și parmezan în aspic. Adria a reușit să îl devanseze în clasament pe rivalul său în „gastronomie moleculară”, bucătarul-șef de la The Fat Duck, Heston Blumenthal, al cărui restaurant a pierdut anul acesta poziția de lider. Medalia de bronz a revenit restaurantului parizian Pierre Gagnaire, primul dintre cele 11 localuri franceze din top 50.
Pe următoarele locuri în topul celor mai bune restaurante din lume se află: 4. French Laundry, Statele Unite – cel mai bun restaurant din America de Nord și Sud; 5. Tetsuya, Australia; 6. Bras, Franța; 7. Restaurant Le Louis XV, Monaco; 8. Per Se, SUA; 9. Restaurante Arzak, Spania; 10. Mugaritz, Spania.
(Click News)
