Restaurantul spaniol El Bulli, al lui Ferran Adria, situat în apropiere de Rosas, Catalonia, a fost ales, luni, pentru al patrulea an consecutiv, cel mai bun de pe planetă, potrivit unui clasament realizat de publicația britanică Restaurant Magazine, informează AFP.
Restaurant Magazine, biblia industriei culinare britanice, a decernat, de asemenea, un premiu de onoare maestrului francez Joël Robuchon, al cărui prim restaurant – Atelier de Joël Robuchon – s-a situat pe poziția a 18-a în acest top.
Ca și anul trecut, restaurantul The Fat Duck, al maestrului bucătar britanic Heston Bluementhal, situat în Bray, Berkshire, la vest de Londra, a cucerit locul al doilea, fiind urmat în top de restaurantul Noma din Copenhaga.
Restaurantul parizian al maestrului bucătar francez Pierre Gagnaire a coborât de pe a treia pe a noua poziție.
Pe pozițiile a patra și a cincea se situează alte două restaurante spaniole, Mugaritz, care anul trecut a ocupat tot locul al patrulea, respectiv El Celler de Can Roca, care a urcat 21 de locuri în acest top 50 al celor mai bune restaurante ale planetei.
Ferran Adria a dedicat premiul său lui Heston Blumenthal, prietenul lui, adept ca și el al gastronomiei moleculare. „El mi-a arătat ce înseamnă onestitatea în această meserie. Premiul acesta este pentru el”, a spus spaniolul.
Franța are cele mai multe restaurante menționate în acest top 50, opt, la egalitate cu SUA.