El Bulli, cel mai bun restaurant din lume, închis pentru o perioadă de doi ani



El Bulli, desemnat cel mai bun restaurant din lume, în mai mulți ani, de către ghidul de specialitate Michelin, va fi închis pentru o perioadă de doi ani – 2012 și 2013 -, decizie luată de Ferran Adrià, maestru bucătar și patronul restaurantului, informează Financial Times.
Ferran Adrià, unul dintre cei mai celebri experți culinari din lume, specializat în gastronomia moleculară, a dat această veste marți, la o gală organizată în onoarea sa la târgul Madrid Fusión.
O masă la El Bulli, din orașul Roses, în apropierea Barcelonei, costă peste 200 de euro de persoană, însă decizia de a închide restaurantul nu are nimic de-a face cu criza economică ce a lovit Spania în ultimele luni: toate locurile în restaurant sunt rezervate la începutul fiecărui an – 2010 este deja complet.
Adrià, care este pionier în ceea ce privește abordarea gastronomiei ca știință, precum și ca o formă de artă, este faimos pentru spumele sale din legume și combinațiile neașteptate precum porumbel cu caviar de mure și bomboane din foie gras (ficat de gâscă).
El a insistat că numele El Bulli nu va dispărea și că bucătăria va rămâne deschisă ca laborator de cercetare pe perioada celor doi ani. Decizia, spune el, este „personală și profesională” și va permite angajaților săi să trăiască din nou o viață normală.
„În acest timp voi analiza know how-ul rețetelor, tehnicile și stilurile pe care restaurantul El Bulli le-a abordat în ultimii 30 de ani de dezvoltare creativă – lucru care va fi prezentat în mod exhaustiv și detaliat într-o enciclopedie”, a explicat Adrià.
El Bulli este considerat unul dintre cele mai rafinate și originale restaurante. Spaniolii îl privesc pe Adrià ca pe un vârf de lance în inovarea tradiției gastronomice, permițând Spaniei să exporte idei și produse gastronomice în toată lumea.
Adrià a declarat că, în toamna acestui an, va preda un curs la Universitatea Harvard (SUA) ca parte din munca sa alături de Food and Science Foundation din Catalonia. Între timp, restaurantul va fi deschis din iunie și până în decembrie, până în 2011 inclusiv.